Ebba Anderssons bekännelse – använder kontroversiellt preparat

Antidoping Sverige har gått ut och varnat för preparatet.
Nu avslöjas det att flera svenska skidåkare har använt det.
Stjärnåkaren Ebba Andersson erkänner att hon är en av dem.

Det har blivit en jättesnackis inom friidrottsvärlden och nu även tagit sig in i skidsporten. Fler och fler idrottare har börjat använda sig av det kontroversiella preparatet från företaget Maurten, som ger tillskott av bikarbonat i form av en gel-liknande substans i tabletter.

Ifrågasatt preparat

Bikarbonat motverkar mjölksyra som bildas i musklerna och hjälper därför uthållighetsidrottare. Men den stora biverkningen har varit att man kan få svåra magproblem av tillskottet, vilket nu Maurten har löst.
– Vi har kommit med en lösning och design för att kroppen ska tolerera bikarbonatet. Man kan kalla det ett transportsystem för bikarbonatet, säger Tobias Christensson, head of nutrition på Maurten i podden ”Spring snyggt”.
– Det är därför det blivit så vansinnigt populärt nu.

LÄS MER: Linn Svahn sätter ned foten ordentligt och totalvägrar inför skid-VM

Under sommar-OS i Paris rapporterades det att 80 procent av alla löpare använde tillskott av bikarbonat. Preparaten är inte dopingklassade med Antidoping Sverige går ändå ut och varnar för att använda tillskott av bikarbonat, då det kan finnas oönskade substanser i kosttillskott.

Ebba erkänner nu

Många idrottare har märkt av skillnad och prestationshöjande effekt och preparatet har blivit omdiskuterat om det ens borde vara tillåtet. Nu erkänner Ebba Andersson, en av världens bästa längdskidåkare just nu, att hon har använt preparatet från Maurten.
– Ja, jag har provat på det. Men inte jättekonsekvent, säger hon till Expressen.
– Jag har haft både positiva och mindre positiva upplevelser av det. Jag har upplevt när det funkat helt optimalt – men även när det inte har gjort det.

LÄS MER: Frida Karlsson säger ifrån efter mardrömmen i Norge: ”Så tragiskt”

Svenske stjärnåkaren berättar mer om de negativa effekterna som hon varit med om med tillskott av bikarbonat.
– Jag upplevde att min kropp inte var riktigt mottaglig för det. Att jag mest kände mig tung och mådde illa. Och hur bra presterar man då? Då är det lika bra att skita i det, säger 26-åringen i intervjun.

Hon är dock inte främmande för att använda det ifrågasatta kosttillskottet igen.
– Det kan hända! Jag har haft för få negativa effekter för att jag ska stänga dörren till det helt i fortsättningen. Vi får se, säger hon till kvällstidningen.

Vad tycker du om Ebba Anderssons bekännelse? Dela artikeln och säg din åsikt!