Per Svartvadet kritiserar Chris Abbott och HV71

HV71:s general manager Chris Abbott har redan gjort klart med Carolina Hurricanes och flyttar i vår.
Den tidigare hockeyspelaren Per Svartvadet tycker att det är en skandal.
– Det här smakar väldigt illa i min mun, tycker jag, på det sättet som han har agerat faktiskt, säger han i TV4 Hockey-podden.

Det går trögt för HV71 under säsongsinledningen. Lagets nya tränare Anton Blomqvist, som kom från AIK i hockeyallsvenskan inför den här säsongen, har bara lyckats föra laget till tre segrar på de inledande elva omgångarna.

”Hade inte varit acceptabelt”

Det är sedan en tid klart att klubbens nya general manager, Chris Abbott, kommer att flytta till NHL-laget Carolina Hurricanes organisation i vår, mindre än ett år efter att han skrivit på för HV71. Det är fortfarande oklart exakt vilken roll han får i nya klubben.

Det tidigare SHL-proffset Sanny Lindström, 44, har tidigare gått ut och sågat klubbens agerande i frågan. Han är numera hockeyexpert i TV4 Play och sa i deras studiosändning förra veckan att ingen av storklubbarna i SHL skulle låta sin sportchef ha en klausul i kontraktet som gör det möjligt att lämna efter bara en säsong. Men HV71 hade uppenbarligen det.

– Desto mer jag har marinerat det här, desto mer oproffsigt blir det för mig att HV71 väljer att ge Abbott en klausul att lämna efter ett år på sitt kontrakt. Nu raseras allting – det här är jätteilla av HV71, sa han.

LÄS MER: Sanny Lindström sågar HV71 för hanterandet av Chris Abbott

– Färjestad hade inte gjort det, Växjö hade inte gjort det, Skellefteå hade inte gjort det, Frölunda hade inte gjort det. Det hade inte varit acceptabelt att ge den viktigaste personen i hela föreningen en klausul efter ett år – det är otroligt dåligt skött.

Svartvadet gillar inte ursäkterna

En annan före detta hockeyspelare som är helt övertygad om att HV71 är på fel spår är Modo-ikonen Per Svartvadet, 49. I TV4 Hockey-podden sa han nyligen att Chris Abbotts beteende är klandervärt.

– Skriver du på tre år, då är du kvar tre år om du inte får sparken. Det här smakar väldigt illa i min mun, tycker jag, på det sättet som han har agerat faktiskt, säger han.

I podden säger Expressen-journalisten Adam Johansson att det är fullt rimligt att kanadensaren Abbott är sugen på en roll i ett NHL-lag, att det är en chans som han kanske aldrig får igen och att det är få förunnat att ens få frågan. Men Svartvadet tycker ändå inte att det är en tillräckligt bra anledning.

LÄS MER: Robin Kovacs rasar mot Skellefteå-spelarnas beteende

– Är det ett halvår han varit på posten? Och sen hoppa av. Nej, jag gillar inte hur det agerats både från HV71 som skrev in klausulen och Abbott som var någon annanstans i sitt mind set. Det kommer att bli rörigare i HV hela den här säsongen, säger Per Svartvadet.

Det är minst sagt märkligt att Chris Abbott tillåts lämna klubben så snabbt. Avtalet verkade inte betyda någonting.

Hur tycker du att HV71 har hanterat det här? Skriv gärna en kommentar.