Frida Karlsson och Maja Dahlqvists premiärpass på snö

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist är två av våra största svenska medaljhopp i VM nästa år.
Nu visar de upp hur det går med träningen inför den nya säsongen, med ett videoklipp från när de åkte på snö för första gången på länge.
MDFKs första snötouch!”, skriver Dahlqvist på Instagram.

26 februari 2025 drar skid-VM i gång i norska Trondheim. Under två veckors tid kommer miljoner svenskar följa hur det går för Frida Karlsson, Ebba Andersson, William Poromaa, Jonna Sundling, Calle Halfvarsson och resten av landslagsåkarna. Blir det några blågula guldmedaljer? Det finns ganska mycket som talar för det.

Åker ihop igen

Just nu håller åkarna på att förbereda sig för fullt inför världscupspremiären i finska Ruka som inleds den 29 november. De har sprungit, cyklat, styrketränat och åkt rullskidor hela sommaren. Äntligen är det snart dags att börja åka skidor på riktigt… på snö.

Somliga har redan börjat. Det har varit klassiskt försäsongsläger i jämtländska Vålådalen för de svenska åkarna. På Instagram har sprintstjärnan Maja Dahlqvist lagt upp ett klipp på när hon och bästa kompisen Frida Karlsson åker skidor tillsammans för första gången på länge.

MDFKs första snötouch!”, skriver hon och menar med MDFK de båda åkarnas initialer.

LÄS MER: Maja Dahlqvist avslöjar varför hon flyttade till Norge

Trots att Vålådalens fjällstation haft problem med sina snöfyllda skidspår de senaste dagarna på grund av det för varma vädret – detta skriver Östersunds-Posten om – verkar faktiskt landslagsåkarna ha klarat sig. I filmklippet som Maja publicerat ser det helt fantastiskt ut med det vita täcket på marken.

Svenskarnas reaktioner

Många följare blev väldigt glada när de såg hur Maja och Frida åkte tillsammans i spåren i Vålådalen. Det är minst sagt ett gott tecken inför den nya säsongen. Det verkar dessutom som att många hade exakt samma tankar snurrande i skallen efter att ha sett videon.

Orättvist att ni får åka på snö redan i oktober”, kommenterar en person.
Så sjukt avundsjuk. Längtar efter premiären i Bruksvallarna på TV och att få se eldarna och ljuset i TV”, skriver en annan.
Längtar längtar längtar tills jag får se er tävla igen”, skriver en tredje.
Vi längtar att se er”, uttrycker någon.
Härligt säsongen närmar sig”, kommenterar en person.

LÄS MER: Maja Dahlqvist bryter tystnaden om hälsoproblemen: ”Mysterium”

En månad kvar till premiären i Ruka. Sedan väntar drygt tre månader innan det är dags för VM i Trondheim. Det ska bli så spännande!

Liksom många andra längtar vi här på Sportbibeln efter ett stort mästerskap med massor av duktiga svenskar som ska kämpa om medaljerna.