Anledningen till att det är just 13 matcher på populära Stryktipset

Anrika Stryktipset fyller i år hela 90 år.
Det har blivit en sanning att 13 rätt ger respekt.
Men varför är det just 13 matcher på kupongen? Här kommer svaret!

Lördagar klockan 16.00 har blivit heligt i de svenska hemmen i många, många år. Då bänkar sig alla för favoriten Stryktipset och i år fyller den svenska klassikern hela 90 år.

Stryktipset 90 år

Det var redan 1934 som svenskarna kunde få börja tippa och sedan dess har ingen i vårt avlånga land slutat, tvärtom är det numera mer populärt än förr. Men vad många inte vet är att kupongen började med ”bara” 12 matcher.

I många jagade alla drömmen om att få en ”tolva”, vilket innebar alla rätt på kupongen. Men sedan hände något historiskt i juli 1969, då beslutet togs att utöka till 13 matcher på kupongen.

LÄS MER: Liverpoolfansen buar ut målvaktslegendaren efter agerandet mot lille pojken

Därför 13 matcher

Anledningen var att man ville höja svårighetsgraden för att få alla rätt samt att lägga till ytterligare en vinstgrupp för de med nio, tio, elva, tolv eller tretton rätt. Därmed skulle även utdelningen för varje vinstgrupp bli större.
”När Stryktipset hade tolv matcher hette det att man hade fått en ’tolva’ om man hade alla rätt. Efter utökningen till 13 matcher försökte man hitta ett begrepp även för detta. Det blev ’tretta’, som av förklarliga skäl aldrig blev så populärt”, skriver författarna Daniel Björklund och David Stark i den nysläppta boken ”1X2 – Stryktipset och resan mot 13 rätt” (Pug Förlag).

Senare samma år, 1969, började ikoniska ”Tipsextra” sändas för första gången och hjälpte ytterligare att befästa begreppet ”13 rätt” som en institution hos alla svenskar.

Skillnad i Norge

Men det har funnits stunder av tvivel genom åren över hur många matcher som egentligen ska finnas med på kupongen. Många har velat utöka med fler matcher.
”1984 höjdes det röster om 14 matcher på Stryket. ’Tipstjänst är ytterst ovilligt att börja plottra med detta traditionsrika spel, själva ryggraden i företagets verksamhet’, skrev Lasse Olson (krönikör på Expressen) som också jagade fram en kommentar från Tipstjänsts dåvarande vd Richard Frigren: ’Visst har vi lekt med tanken att öka till 14 matcher på Stryktipset. Nja, nej, det ska mycket till innan vi tar det steget'”, skriver Björklund och Stark i boken om Stryktipset.
”Ännu längre gick en Expressen-läsare den 4 september samma år. Bertil Molander från Enskede fick en helsidas utrymme för sin mycket matematiska insändare som gick ut på att Stryktipset borde införa 15 matcher!”

LÄS MER: Ingen bryr sig om sportnörden – men kolla när han öppnar jackan och avslöjar sitt rätta jag

Det finns även andra som inte hakade på trenden att gå över till 13 matcher. Norges egen motsvarighet av Stryktipset innehåller fortfarande bara 12 matcher, då norrmännen tyckte att det blev för mycket med 13 matcher.

Vad tycker du om Stryktipset egentligen? Dela artikeln och säg din åsikt!