Frölunda är sämre än någonsin under Roger Rönnberg

Frölunda har aldrig varit så dåliga som de är nu.
Sedan Roger Rönnberg tog över laget 2013 har målsnittet aldrig varit så lågt som det är nu.
– Det är svårt. Det är en bra liga, säger han till Göteborgs-Posten.

Han har lett Frölunda i snart tolv säsonger, men efter detta år kommer Roger Rönnberg, 53, att flytta från Göteborg. Det är redan klart att han tar över schweiziska Fribourg-Gottéron från och med nästa säsong. Under sin tid i Frölunda har han vunnit SM-guld två gånger samt Champions Hockey League hela fyra gånger.

Hyllar egna defensiven

Inför kvällens SHL-omgång har ligasexan Frölunda bara tre poäng upp till serieledaren Luleå. Vinner de hemma mot norrbottningarna så har de goda chanser att avancera i tabellen.

Det kan verka som att allt är frid och fröjd – men så är inte fallet. På en punkt är Frölunda faktiskt sämre än vad de någonsin varit under Rönnbergs ledning. Göteborgs-Posten rapporterar att lagets gjorda 24 mål på elva matcher ger ett målsnitt på 2,54 mål per match, vilket är det lägsta snittet under Rönnbergs tid i klubben.

– Vi har en massa olika saker som leder till det ena eller det andra. Vi är glada att vi börjat den här säsongen i den änden att vi är stabila defensivt. Det har gjort att vi kan vinna fem matcher matcher i rad. Vissa andra säsonger när vi släppte in massor av fler mål i början och var jätteskakiga. Det här, att vi är stabila defensivt, skapar en bättre relation i laget. Sedan får vi därifrån utmana offensiven – så vi kommer upp i nummer som vi vill ligga på, säger Roger Rönnberg till tidningen.

LÄS MER: Roger Rönnbergs sköna reaktion på berömmet från Olli Jokinen

Svårare att göra mål

Två av säsongerna har Roger Rönnbergs Frölunda legat över 3 gjorda mål i snitt (2015/2016 och 2017/2018). Den första säsongen med det ”gyllene snittet” ledde till SM-guld. Just nu är det lite väl lågt tycker FHC-tränaren.

– 2,54 mål per match är inte nått vi vill ligga på. Vi vill alltid passera tre mål per match. Det behövs om vi ska vinna. Men det är svårt. Det är en bra liga, säger han.

Rönnberg menar att alla lagens försvarsspel blivit mycket bättre under de tolv åren han varit på plats. Det har helt enkelt blivit mycket svårare att göra mål.

LÄS MER: Roger Rönnberg avslöjar varför han lämnar Frölunda: ”Därför att…”

– Alla lag är bättre. Titta bara på Brynäs, som är en nykomling – och släppt in minst antal mål i ligan. Det skapas mycket mindre. Det är svårare att skapa en målchans i dag än för fem-sex år sedan, säger Rönnberg.

Säsongen är lång och Frölunda har gott om tid att förbättra sitt målsnitt. Får se om Roger Rönnberg kan snygga till siffrorna innan han drar vidare till Schweiz.