Sverige har aldrig vunnit den totala världscupen i längdskidor på damsidan.
Nu riktar de blågula stjärnorna kritik mot upplägget.
– Det ska inte gå till den gränsen att jag ska behöva starta sjuk för att hänga med i världscupen, säger Frida Karlsson.
Det nuvarande poängsystemet i längdvärldscupen har använts de två senaste säsongerna. Förr fick exempelvis segraren 20 poäng fler än tvåan, som hade samma differens ner till trean.
Nu är skillnaden mellan seger och en andraplats blott fem poäng och 50 åkare i stället för 30 får poäng.
– Poängsystemet gör att man tjänar på att bara delta, det ger inte så mycket att vara bäst och vinna, säger Frida Karlsson.
Frida Karlssons kritik
Karlsson blev totaltrea förra säsongen. Än bättre gick det för Linn Svahn, som slutade tvåa. Hon hade chans på totalsegern under avslutningshelgen, men halkade efter totalsegraren Jessie Diggins, USA, i Falun.
ANNONS: Tävla om en unik vinterupplevelse i Svenska rallyt!
Utgångsläget inför loppen i Dalarna kunde dock ha varit klart bättre för den svenska duon. Båda missade säsongens andra världscupshelg i Gällivare efter att ha blivit sjuka i covid.
– Det ska inte gå till den gränsen att jag ska behöva starta sjuk för att hänga med i världscupen. Någon helg kanske man skulle kunna få stå över och ändå vara med i fajten om totalen, säger Karlsson.
Ebba Anderssons ord
Landslagskamraten Ebba Andersson tycker att Fis (Internationella skid- och snowboardförbundet) måste se över poängsystemet.
– Framför allt ska man premiera de främsta platserna betydligt mer än vad man gör. Det ska slå högt att ta en världscup. Det ska slå högre att bli tvåa och trea än att bli sexa, sjua eller åtta, säger Andersson.
LÄS MER: Tittarna älskar det Mona Brorsson gjorde i SVT-premiären
När en missad helg kan förstöra alla chanser att fajtas om totalen blir världscupen sekundär, menar Andersson.
– Det handlar inte alla gånger om hur man presterar utan bara att man deltar och ställer upp. Då tycker jag att man har hamnat lite i fel, säger Ebba Andersson.
Svahns andraplats var den bästa på 36 år på damsidan – säsongen 1987–1988 slutade även Marie-Helene ”Billan” Östlund (tidigare Westin) tvåa. Någon svenska har aldrig vunnit totalen.
– Jag tror att det kommer ske, men kanske inte den här säsongen. Nu är det VM som prioriteras och då väljer man bort vissa världscuplopp. Då är det svårt att ha något med totalen att göra, säger Linn Svahn.
Världscupen inleds i Ruka, Finland, 29 november.
Håller du med om svenska skidåkarnas kritik? Dela artikeln och säg din åsikt!
LÄS MER: Edvin Anger sågar det svenska längdlandslaget