Jonna Sundling vägrar ”pulvret” som har erövrat skidvärlden

De flesta använder det till bakning eller rengöring.
Men de senaste åren har det blivit trendigt bland konditionsidrottare att använda bikarbonat som prestationshöjare, särskilt i Norge.
– Jag har provat det på träning också, men det fungerade inte så bra för mig, säger Jonna Sundling till NRK.

Det är egentligen ingenting nytt eller helt revolutionerande. Redan på 1980-talet användes bikarbonat som ett prestationshöjande hjälpmedel, men sedan har det fallit i glömska. Nu på senare år har det blivit trendigt igen, särskilt i Norge.

Kläbo använder bikarbonat

Konditionsidrottare som tar bikarbonat regelbundet ser enligt viss forskning en effekt på omkring en-två procents prestationsförbättring jämfört med de som inte tar det. Detta rapporterar norska NRK om. Bikarbonatet dämpar mjölksyran i musklerna, vilket i praktiken gör utövaren mer uthållig. För prestationer som varar i en halvtimme motsvarar den procentuella förbättringen 18 till 36 sekunder, vilket såklart kan vara direkt avgörande i ett skidlopp till exempel.

LÄS MER: Johannes Hösflot Kläbos oväntade förslag till Jonna Sundling

Medeldistanslöparen Jakob Ingebrigtsen använder sig av ”mirakelpulvret”. Det gör även landsmannen Johannes Hösflot Kläbo.
– Jag använder det lite då och då, och lärde mig det från cykelsporten. Det handlar egentligen om hur du upplever syran i din kropp, säger skidkungen till NRK.

Jonna Sundling står emot grupptrycket

I Sverige är det inte riktigt lika populärt som i Norge. Men det finns några kända idrottare som gärna använder kosttillskottet på regelbunden basis.
– De är några år efter i Norge, jag har kört det i fyra, fem år. Det buffrar mjölksyra och även om jag inte är världens bästa medicinska expert tycker jag att jag har nytta av det, säger skidskytten Sebastian Samuelsson till SVT.
– Det fungerar bra för mig. Jag tycker att det går bra varje gång jag tar det, säger sprintstjärnan Maja Dahlqvist till NRK.

LÄS MER: Jonna Sundling avslöjar sanningen om tatueringen bakom örat

Majas kollega i det svenska damlandslaget i längdskidåkning, Jonna Sundling, är däremot mer skeptisk.
– Jag älskar att baka, och använder det framför allt i bakverk. Jag har provat det på träning också, men det fungerade inte så bra för mig. Jag får ont i magen, säger hon.
Med tanke på att hon är världens bästa sprintåkare ändå utan något ”mirakelpulver” så verkar det inte vara helt avgörande. Hon leder den totala sprintcupen ändå och är dubbel regerande världsmästare i sprint och lagsprint.

Du gör som du själv vill och känner, Jonna. Uppenbarligen går det väldigt bra för dig ändå, utan något bikarbonat. Fortsätt att köra på och visa de andra vem det är som egentligen bestämmer. Heja Jonna!