Förbundet bekräftar: Svenska friidrottsstjärnan utreds för misstänkt dopningsbrott

Den svenska friidrottsstjärnan Meraf Bahta utreds för misstänk dopningsbrott.
I ett pressmeddelande informerar svenska friidrottsförbundet att löparen har missat tre dopingkontroller.

Bara veckor före friidrotts-EM i Berlin skakas svensk friidrott. Löparen Meraf Bahta utreds för dopingbrott efter att ha missat tre dopingkontroller och/eller gjort administrativa fel, vilket Sportbladet var först med att berätta.

Svenska friidrottsförbundet informerar i ett pressmeddelande att Bahta misstänks för dopningsbrott.
– Det är väldigt olyckligt att detta har hänt. Vi kan dock konstatera att Meraf inte hållit sig undan eller medvetet felrapporterat, vilket bland annat är tydligt då vi alla kan följa hennes tränings- och tävlingsaktiviteter via sociala medier, säger förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

Kan stängas av

Bahta har dragit på sig tre missar i Wadas system för vistelserapportering.

Utövare måste, i enlighet med antidopningorganisationens regelverk, rapportera var denne befinner sig då dopningskontrollanter ska kunna genomföra oannonserade tester utanför tävlingar.

Tre uteblivna rapporteringar under en tolv månaders tid kan innebära straff upp till 24 månader.

Stöttar Bahta

Bahta har genom karriären bland annat vunnit EM-guld på 5000 meter i Zurich 2014. Utredningen kan inte komma att stoppa Bahta från att delta i friidrotts-EM i Berlin.

Sedan i januari i förra året har hon dopningtestats 19 gånger, varav tio av testerna har skett utanför tävlingssammanhang. Friidrottsförbundet har skickat in en ansökan om omprövning till Dopningskommissionen där omständigheterna kring förseelserna har förklarats.
– Vi lyfter fram de bakomliggande orsakerna till att rapporteringen inte helt fungerat i detta fall. Flera av dessa är personliga, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, och andra är rent administrativa såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mail. Vi vill dock betona att Svenska Friidrottsförbundet har ett ansvar för att stötta de aktiva med deras vistelserapportering, säger generalsekreteraren Stefan Olsson i pressmeddelandet.

 

Läs mer om...