.
Frågan om prispengar splittrar just nu skideliten.
Majoriteten tycker att fler åkare ska få ta del av summan – samtidigt som Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson tycker att fördelningen är skev.
– Det är väl positivt att fler får ta del av prispengar. Men det ska inte vara på bekostnad av de bästa, säger Kalla till Expressen.
Inför säsongen 2017 så valde det internationella skidförbundet, FIS, att ändra upplägget på prispengar man delar ut i världscuptävlingar.
”Helt fel väg att gå”
I stället för att ge mer pengar till de främsta åkarna i varje lopp så fördelades sedan två år tillbaka summorna även ut till åkare som placerar sig på plats 10 till 20.
Enligt Expressen så minskade prissumman för en vinnare i världscupen från 130 000 kronor till 90 000 kronor – och i Tour de Ski har vinstsumman för totalseger minskat cirka 300 000 kronor, och ger nu ”bara” cirka en halv miljon kronor.
Det är någonting som både Calle Halfvarsson och Charlotte Kalla ställer sig emot.
– Jag tycker det är helt fel väg att gå. Se på de stora sporterna. Då tjänar du extremt bra om du är bäst, säger Halfvarsson till Expressen.
– Det är väl positivt att fler får ta del av prispengar. Men det ska inte vara på bekostnad av de bästa, säger Kalla till tidningen.
Överkörda av andra åkare
Men de båda svenska längdstjärnorna får inget vidare stöd av andra åkare.
I en enkät har 78 procent av åkarna svarat att de gärna behåller fördelningen, och ytterligare två procent tycker inte att ettan och tvåan ska ha mer pengar oavsett om totala summan för en tävling blir mer.
Men Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson står fast vid sin kritik mot upplägget.
– Riktigt höga segerpremier blir en morot. Ger uppmärksamhet. Och då blir det mer intressant för unga – och även deras föräldrar – att satsa på längdåkning, säger Kalla.
– Bredden behövs. Men om sporten ska vara populär är det viktigt att det finns stjärnor. Och det ska också vara kittlande att vara där i toppen, säger Halfvarsson.
Dela för att berätta vad du tycker om det här!