Anette Norberg ser stor potential i svensk curling på elitnivå.
Men curlingikonen har också en del orosmoln över sportens framtid.
– Vi tappar väldigt många på vägen där, säger Norberg till Sportbibeln.
Anette Norberg är en av Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna. Med sina två OS-guld, nio VM-medaljer och tolv EM-medaljer är hon dessutom en av världens mest meriterade curlare någonsin. Om det är någon som har något att säga till om när det kommer till curling är det Anette Norberg!
Norbergs hyllning
Och det hon har att säga är till stor del positivt. Anette hyllar svensk curling på elitnivå.
– Om vi tittar på svensk damcurling, om vi nu bara tittar med ett elitperspektiv, så ser det ju fantastiskt bra ut. Nu fick vi ju ett nytt lag som ska spela EM eftersom Anna (Hasselborg) och dem (Lag Hasselborg) förlorade kvalet, och de ligger ju väldigt lika på världsrankingen egentligen de två lagen. Sen så har vi ju ytterligare ett lag nu, som är 18 så de är fortfarande juniorer i tre år till, men är ju väldigt talangfulla, säger Anette Norberg till Sportbibeln.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Anette fortsätter hyllningen:
– När det gäller den nya disciplinen mixed dubbel ser det ju också bra ut. Det är det min dotter (Therese Westman) spelar bland annat. Men där har vi också kombinationer av de här etablerade spelarna som också är duktiga på mixed dubbel.
Mixed Dubbel spelas i lag om två spelare, en kvinna och en man. Mixed Dubbel i curling har funnits med på OS-programmet sen 2018.
Sågar herrarna
Hade du platsat i landslaget idag?
– Nej, det går ju inte, inte i min specifika position. Det är klart att jag skulle kunna gå in och spela en match i ett lag utan att fullständigt göra bort mig, absolut. Men inte över tid, och inte under en säsong. Det skulle inte funka.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Även om det finns många duktiga curlare på damsidan och Anette ser mycket positivt med svensk curling i dag, så finns det några saker hon oroar sig för.
– På herrsidan så är vi ju nere i b-VM både på juniorsidan. Bakom Niklas (Edin) och dem (Lag Edin) – det är väl ett lag nu som i alla fall börjar klättra någorlunda högt upp på världsrankingen – men sen är det få. Framförallt att vi är så dåliga både på juniorsidan och på herrsidan är ju ett bekymmer, säger curlingikonen.
Anettes förslag
Vad tror du de här skillnaderna mellan pojk- och flickcurling beror på?
– Utifrån att jag har suttit i SOK:s styrelse och även sett på andra idrotter, så är ju det här en utmaning som flera idrotter ser. Att det är fler tjejer som är villiga att satsa i dag än vad det är killar. Sen vad det beror på, det törs inte jag uttala mig om. För vi har ju alltid varit framgångsrika på både på dam- och på herrsidan, ibland kan ju det vara en anledning. Att man har flera förebilder. Men så är det inte i curling, vi har ju stora meriter både på herr- och på damsidan. Jag önskar att jag visste, det är ju lättare att åtgärda om man vet vad det beror på, men tyvärr inte.
Anette har ingen lösning på jämställdhetsproblemet inom svensk curling, men hon har ett förslag som skulle förbättra sporten.
– Vi behöver bli fler curlare. Det är fortfarande få som håller på, och för att skapa en elit så behöver man ju också ha en bredd och en struktur. Det stora problemet med curlingen är ju just att man håller på så länge upp i åldrarna, så övergången från att vara ung och lovande till att man faktiskt blir Sveriges bästa lag, den sträckan är oftast så pass lång så vi tappar väldigt många på vägen där. Och det är ju en utmaning som vi behöver lära oss att hantera.