OS-ikonen Anette Norberg lämnade rampljuset – så ser blågula hjältens nya liv ut i dag: ”Aldrig varit aktuellt”

Anette Norberg är en av Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna.
I dag är hon tillbaka i Norrland och lever en lugnare tillvaro.
Jag har jobbat väldigt mycket så jag känner att jag har gjort mina timmar, säger Norberg till Sportbibeln. 

Anette Norberg, 57, är en av världens mest meriterade curlingspelare någonsin. Största meriten är hennes två OS-guld från Turin 2006 och Vancouver 2010. Men Härnösandsbon har också nio VM-medaljer, varav tre guld, och tolv EM-medaljer, varav sju är av den ädlaste valören.

Norbegs liv idag

Sen 2013 är Anette Norberg inte längre professionell curlingspelare. Fram till nu har 57-åringen jobbat, umgåtts med sina barn och sin särbo, och lämnat Stockholm. Nu väntar en ny period i hennes liv.
– Mitt liv ser ut som så att jag har försökt att gå i någon typ av pension. Jag sålde huset och har flyttat tillbaka hem till Härnösand och Norrland. Det är betydligt billigare att bo och leva här uppe, och så får man loss en hel del pengar när man säljer ett hus och renoverar ett befintligt här uppe, som gör att man inte behöver jobba ihjäl sig. Plus att jag har haft väldigt bra jobb med bra löner. Eftersom jag har jobbat med pensioner och i pensionsbranschen så kan jag ju också vara trygg med att jag har en pension som räcker livet ut ändå.
– Jag har jobbat väldigt mycket, under min elitkarriär så dubbeljobbade jag också, med idrotten och med mitt vanliga jobb. Så jag känner att jag har gjort mina timmar där och tycker att det är skönt att inte ha några inrutade dagar, utan mera kan göra det som andan faller på, säger Norberg till Sportbibeln. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anette Norberg, curling
220316 Anette Norberg inför Eldsjälsgalan 2022 den 16 mars 2022 på Cirkus i Stockholm. Foto: Michael Campanella / BILDBYRÅN / COP 313 / JN0059

Har du kvar några uppdrag inom curling eller sport?
– Nej, jag klev av SOK:s (Sveriges olympiska kommité) styrelse i våras, och har just nu inga uppdrag inom curling mer än att jag försöker jobba lite lokalt här med curlingklubben och hjälpa till och stötta i det jag kan. Men det är väl någonting jag funderar på – jag har ju suttit i curlingförbundets styrelse tidigare men kände att jag inte riktigt hann med det med allt annat, men det är absolut någonting som jag kan tänka mig att gå tillbaks till framöver. 

Spelar curling

Curling på elitnivå är inget Norberg saknar, men hon utövar fortsatt sporten på lägre nivå.
– Vi är två gamla OS-spelare som spelar med två nybörjare i en serie, vi har match imorgon. Och i helgen så är det en lite mindre turnering här i Härnösand där jag ska spela med mitt lag. Vi har ett 50+-lag, och vi ska väl försöka spela SM och kvala till VM. 50+-VM som spelas i Östersund lite senare i vår. Så det blir fortfarande några besök i curlinghallen. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anette Norberg, curling
180326 Anette Norberg i IK Fyris CK Team Donald Davies i damernas curlingfinal under dag 7 av SM-veckan den 26 mars 2018 i Skellefteå Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / Cop 117

Det finns inte heller något intresse av att kliva in i en ledarroll på elitnivå hos Norberg.
– För mig var det ju att spela curling som var det roliga. Jag tycker fortfarande det är jätteroligt att tävla och spela, men det som inte är roligt för mig nu är allt resande, att åka hit och dit och vara borta hela tiden. Som ledare får jag ju inte det positiva eller det jag tyckte var roligt – att spela – men däremot får man ju ändå resandet och att vara borta, så det har aldrig varit aktuellt för mig.

LÄS MER: Peja Lindholms oväntade liv i dag – lämnade svensk curling och ska nu hindra Sverige från OS-guld i vinter

Tror på dottern

Äpplet faller inte långt ifrån trädet. Norbergs dotter, Therese Westman, har följt i sin mammas fotspår och är idag aktiv curlingspelare som tävlar på elitnivå. Men en ledarroll för dottern är inte heller aktuellt.
– Det är svårt som förälder att vara det tycker jag. Men jag vill ju samtidigt ha möjlighet att åka och titta på henne ibland, fast som åskådare. Då har jag ju ingen officiell roll som ledare som gör att jag måste åka till varje tävling, då kan jag bara åka till de tävlingar som är intressanta.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hur långt tror du Therese kan gå?
– Jag tror att hon kan gå hur långt som helst, men sen är det ju en lagsport, man ska ha laget med sig. Och det är ju så i curling att man måste ofta vara lite uthållig. Det tar ju inte sällan ganska lång tid innan man når toppen. Jag var ju 40 när jag vann första OS och 44 när jag vann det andra, och som dagens ungdomar idag så är hon ju, de är ju lite otåligare och vill att allting ska komma nu, att det ska hända nu. Så jag hoppas att hon har uthålligheten, för hon har absolut talangen, säger Anette Norberg. 

LÄS MER: Kirsten Belin skrev in sig i historieböckerna och försvann – det gör den svenska friidrottsikonen i dag

 

Läs mer om...