10 fotbollsregler som du inte hade en susning om

Hur bra koll har egentligen fotbollstittaren på reglerna?
Det finns vissa som är betydligt mer krångliga och oväntade än andra.
Här är tio regler som du garanterat inte hade koll på!

Det går inte en fotbollsvecka utan att domarinsatserna på fotbollsplanerna diskuteras och ventileras. Det är likadant oavsett var på den globala fotbollskartan du är.

Tio bortglömda fotbollsregler

Fotbollen hade helt enkelt inte varit samma sak utan alla diskussioner som fansen kan diskutera, och just tolkningsfrågorna är ju det som gör det så svårt för domarna. När är det hands, till exempel? Och hur mycket kontakt krävs egentligen för att det ska bli straff eller frispark?

Referee Franck Schneider, right, gives a yellow card to Paris St Germain’s Zlatan Ibrahimovic after he took his shirt off to celebrate his goal during the French league one soccer match between PSG and Caen, in Paris, France, Saturday, Feb. 14, 2015. (AP Photo/Christophe Ena)

Det är regler som många fotbollssupportrar faktiskt har koll på, men det finns även regler som många verkligen inte har koll på. Häromåret la Youtube-kanalen Unisport ut en video med tio regler som du verkligen inte har aningen om existerar, och det är bara att hålla med om att de flesta på listan faktiskt är helt okända, åtminstone för mig.

Om man gör mål, men bollen får punka innan den passerar mållinjen – så döms målet bort
Någonting som händer extremt sällan, men en fotboll måste vara pumpad – eller åtminstone i speldugligt skick – för att det ska gillas. Så fort bollen inte är det, så ska spelet alltså stoppas. 

Ett gult kort delas ut till en otillåten målgest – även om målet döms bort
Det händer ofta att spelare firar genom att till exempel ta av sig tröjan, eller göra gester mot publiken, och det ska alltid resultera i gult kort. Men visste du att det gula kortet kvarstår – även om målet döms bort? Det beror på att betydelsen är samma oavsett om målet står kvar eller inte. 

Man kan bli utvisad – innan matchen ens startar
Det här händer extremt sällan, men skulle en spelare bete sig så pass illa innan matchen – exempelvis i spelartunneln – så finns alla möjligheter för domaren att ta upp det röda kortet. Patrice Evra, den förre Manchester United–vänsterbacken, blev exempelvis utvisad innan en match med Marseille, då han riktade en spark mot en supporters huvud(!).

Antalet spelare som får lägga straffar under en straffläggning måste vara lika mellan lagen
Detta betyder att om ett lag har fått ett rött kort under ordinarie tid, och således bara har tio spelare under en straffläggning, så måste även det andra laget exkludera en spelare, så att det finns lika många spelare tillgängliga. 

Man får starta en match med bara sju spelare
Vanligtvis – alltid inom elitfotbollen – så spelar lagen elva mot elva, med avbytare. Men om ett lag skulle vilja, eller tvingades till, så får ett lag starta med sju spelare. Det betyder även att ett lag kan få maximalt fyra röda kort, innan matchen stoppas. Det här vet kanske alla som spelar tv-spelet Fifa, då om man spelar tillräckligt bryskt helt enkelt kan få en WO, efter för många röda kort. 

Ingen anfallande spelare får stå en meter från muren
Regeln är lite luddig, men om motståndarlagets mur har minst tre spelare, så får inte det anfallande lagets egna spelare stå inom en meter från muren.

Man kan inte göra självmål från en frispark eller inkast
Gäller inte om det är något typ av spel som startar igång spelet, alltså frispark, hörna, inspark, frispark eller inkast. Detta beror på att bollen passerar mållinjen utan att någon annan rör bollen, vilket betyder att en hörna borde dömas ut i stället.

Laget som vinner slantsinglingen får nu välja om den ska börja med bollen ELLER planhalva
Förut fick spelaren enbart välja vilken sida laget skulle börja på, men nu får man alltså även välja om man vill börja med bollen

Under straffar, så får inte målvakten röra stolpe, ribba eller nät om straffen blåses igång – målet får inte röra sig över huvud taget
Det är inte helt ovanligt att målvakter går fram och slår ett slag på stolpen eller hoppar i ribban för att psyka sin motståndare, men domaren ska inte blåsa igång straffen förrän målet är helt stilla. Ingen del av målet för röra sig – men mig veterligen har en domare aldrig skjutit upp en straff av den anledningen. Men regler är regler!

Målvakter får hålla i bollen i maximalt sex sekunder
Den regeln som många kanske har koll på, men ofta glöms den bort, då domare faktiskt sällan följer regeln. Skulle man räkna under en vanlig match är det ganska sällan som målvakter håller bollen kortare(!) än sex sekunder, men så lyder åtminstone regeln, och skulle den följas ska en indirekt frispark delas ut. 

Hur många hade du koll på?

LÄS MER: Landslagsikonen Martin Dahlin avslöjar vem som var hans tuffaste motståndare: ”Han var bäst i världen”

 

Läs mer om...