Miljoner tittare såg Christian Eriksen få hjärtstopp i EM-matchen mellan Danmark och Finland.
I Sverige märks nu ett stort ökat intresse för hjärt- lungräddning.
– Många har nog fått sig en tankeställare, och det är bra, säger Ingela Hasselqvist-Ax, projektledare Sveriges Hjärtstartarregister, till Sportbibeln.
Det var i lördagens EM-match mellan Danmark och Finland som de mycket otäcka scenerna utspelade sig. Danmarks stjärnmittfältare Christian Eriksen skulle ohotad ta emot ett inkast, men rasade plötsligt ihop med ett hjärtstopp. På planen fick medicinsk personal göra hjärt- lungräddning och använda hjärtstartare för åter få igång hans hjärta. Lyckligtvis så kunde Eriksen återupplivas, och han fördes till sjukhus där han nu, under omständigheterna, mår bra.
Ökat intresse i Sverige
Men hade det inte varit för spelare och domares snabba agerande, och den skickliga medicinska personalen på plats, så hade det kunnat sluta helt annorlunda. Just att det så snabbt kunde inledas hjärt- lungräddning och att det fanns tillgång till hjärtstartare har pekats ut som absoluta nyckelpunkter, och det har satt avtryck.
I Sverige har det redan märkts av ett ökat intresse av utbildning av hjärt- lungräddning, vilket inte minst syns på siffrorna bland antalet personer som googlat på det hela, där kurvan sedan händelsen gått spikrakt uppåt.
Svenska rådet för hjärt-lungräddning, vars vision är att alla medborgare i Sverige ska kunna hjärt-lungräddning, genomför inte själva några kurser vilket gör att det är svårt att mäta i exakta siffror, men står för riktlinjer och instruktioner till företag och organisationer. Under måndagen har man redan märkt av ett ovanligt stort engagemang bland svenskarna.
– Vi har fått många frågor i dag, via mejl och telefon. Vi märker av ett betydligt större intresse, absolut, säger Ingela Hasselqvist-Ax, projektledare Sveriges Hjärtstartarregister, till Sportbibeln.
Uppmaningen
Hasselqvist-Ax menar att många säkerligen blev berörda av det inträffade, samtidigt som hon hyllar de inblandade på planen.
– Många har nog fått sig en tankeställare, och det är bra. Det här med HLR och hjärtstartare… det handlar mycket om att gå en kurs så att man är mentalt förberedd. Mentalt så är det viktigt att man gått en utbildning så man vet vad man ska göra, hur man pratar med en larmoperatör och vad som är rätt och fel. Det såg man ju nu på EM, de var förberedda, hade allting tillgängligt och förstod direkt vad det var frågan om. De har tänkt igenom det här scenariot, att det här kan hända, och då går det bra, säger hon.
Ingela Hasselqvist-Ax menar att en sådan här händelse på sikt kan föra någonting gott med sig.
– Det låter ju hemskt, som att man ska dra nytta av någon som råkat illa ut, men så många miljoner människor i Europa tittade på det, och får en tankeställare. Många har gått en kurs, och tänker nu: ”Hur var det med det här?”. Det blir en påminnelse om att det kan hända en granne eller familjemedlem. Det ligger kanske inte i framkant i huvudet i vanliga fall, men nu börjar man tänka på det.
Till sist kommer hon även med en uppmaning till svenska folket:
– Jag tycker att man ska gå en kurs i hjärt- lungräddning. Man ska även titta efter var närmsta hjärtstartare finns. Var finns närmsta på jobbet? Där man bor? Det är de två punkterna jag tycker att man ska tänka på. Och har man någon gång gått en kurs så ska man gå igen för att repetera.
Följ den här länken för att hitta din närmsta hjärtstartare!