Han är en av svensk fotbolls allra största ikoner någonsin.
Men nu kommer ny och oväntad kritik mot Zlatan Ibrahimovic.
”Ingen kan förneka det om Zlatan Ibrahimovic”, skriver författaren Mikael Löfgren i en krönika.
Under 2023 tog en lång och framgångsrik epok slut inom svensk fotboll. Storstjärnan Zlatan Ibrahimovic valde att avsluta karriären för gott efter att ha spelat ända upp till 41 års ålder, vilket är unikt inom världsfotbollen.
Zlatans framgång
”Ibra” kan blicka tillbaka till en alldeles makalös karriär där han skördat stora framgångar ute i Europa hos några av de allra största klubbarna och samlat titlar på hög. Medan han i Sverige skrivit historia som den meste målgöraren någonsin på herrsidan och blivit tilldelad Guldbollen hela 12(!) gånger genom åren.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Men trots alla framgångar på fotbollsplanen så har han ofta fått ta emot mycket kritik och länge handlade debatten om att han var för osvensk.
”Ingen kan förneka att Zlatan Ibrahimovic är stor. Han mäter 1,95 i strumplästen, väger 95 kilo och har 47 i skostorlek. Han är landets genom tiderna störste fotbollsspelare. I sin karriär, som avslutades tidigare i år, spelade han i sju länder och vann ligatiteln tolv gånger för fem olika klubbar. Under fyra decennier (1990-tal till 2020-tal) gjorde han mål i europeiska förstaligor”, skriver författaren och kulturjournalisten Mikael Löfgren i en ny krönika på sajten Liberal Debatt.
”Zlatan Ibrahimovic är alltså på många sätt en stor man. Men är han en stor svensk? Om det råder delade meningar, som i sin tur beror på allt som hänt med Zlatan och Sverige under 2000-talet”.
Kritiken mot Ibra
Zlatan har länge varit en symbol för det mångkulturella Sverige och en stor förebild för barn och undgomar som växer upp i förorten. Men när han drog på sig den blågula landslagströjan var det många kritiker som höjde rösten.
”Zlatan passade inte helt in i folkhemsidealet. Före landskamperna sjöng han inte med i nationalsången och ibland struntade han i landslagsledningens regler och tider. Dessutom stal han en straff från Kim Källström mitt framför ögonen på häpna lagkamrater och publik. För vissa blev Zlatan en symbol för det mångkulturella samhällets avigsidor: han är ingen riktig svensk utan en ”legosoldat”, hävdade Jimmie Åkesson. För andra blev Zlatans kaxighet ett efterlängtat långfinger gentemot majoritetssamhällets alla besserwissrar”, skriver kritikern Löfgren i sin text.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Zlatans popularitet tog sedan en helt ny vändning när en staty av honom avtäcktes i Malmö 2017 och väckte extremt starka känslor kommande månader. Det stack även i ögonen hos folk på det sättet ”Ibra” valde att statyn skulle se ut.
”Ingen initierad skulle förneka att Zlatan var en konstnär på fotbollsplanen. Där hade han koll på sina uttrycksmedel. Men hur var det med skulpturkonsten? Zlatan ville inte ha en skulptur av ett av sina konstverk, cykelsparken mot England i invigningsmatchen på nationalarenan. I stället ville han ha en heroiserande staty av sig själv i övernaturlig storlek, med dominant målgest, svällande magmuskler och härskarmin. Snarare än en bild av sitt konstnärskap ville han förmedla kaxighet, det vill säga ett överkompenserat uttryck för sitt utanförskap. Zlatan ville inte skriva in sitt konstnärskap i något samförstånd kring vad som är vackert. Sin fotbollskonst behöll han för sig själv. Med världen, allmänheten, kunde han enbart tänka sig att dela det exceptionella konstnärskapets konsekvens: idolskapet; dyrka mig!”, skriver författaren i sin kritik.
”Att en del av MFF:s supportrar tog så illa vid sig av Zlatans Hammarby-investering att de såg till att statyn till slut fälldes och fraktades iväg, var inget som huvudpersonen önskat eller förutsett. Kaxigt överskattade han sitt globala varumärkes lokala förtrollningskraft i förhållande till den tribalistiska gemenskap som i namn av klubbkänsla håller supportrar samman, oavsett glansen hos lagets forna stjärnor”.
Vad är din ärliga åsikt om Zlatan Ibrahimovic? Dela artikeln och säg din åsikt!