Hon dopade sig medvetet för att avsluta sin karriär.
Sedan försökte en deprimerad Ludmila Engquist avsluta sitt liv.
”Jag hade bestämt mig för att jag inte ville leva längre. När beslutet är fattat släpper ångesten och en besynnerlig lättnad infinner sig”, skriver hon i sin nya självbiografi ”Ludmila – Svenskare kan ingen vara”.
Hon var ryskan som blev svensk, som sedermera vann OS- och VM-guld på 100 meter häck klädd i blått och gult. Hon vann Bragdguldet 1997 och Jerringpriset 1996 samt 1999. Ludmila Engquist, 60, var älskad i sitt nya hemland. Men under ytan bubblade ett mörkt självhat.
Ludmila hade en väldigt tung och svår uppväxt i forna Sovjet. Som barn blev hon slagen och våldtagen. Redan som 17-åring – när hon födde sitt första barn – skadade hon bäckenet. I vuxen ålder har hon tvingats uppleva hur det är att ha både bröst- och ryggcancer. Livet har verkligen inte varit lätt för Engquist.
Egna orden om självmordsförsöket
I sin nya självbiografi ”Ludmila – Svenskare kan ingen vara” berättar hon, med hjälp av författarna Johar Bendjelloul och Henrik Johnson, om hur hon 2001 stod på ruinens brant. Hon mådde fruktansvärt dåligt rent psykiskt.
Efter friidrottskarriären hade hon plötsligt valt att börja satsa på bob – men hon ångrade sig snabbt. Hon avskydde den nya sporten. Planen var att medvetet dopa sig med anabola steroider för att åka fast i en kontroll och på så sätt tvingas avsluta sin karriär. Som 37-åringen erkände hon sin skuld och fick ta emot folkets hat.
En deprimerad Ludmila bestämde sig för att ta sitt liv. Hon överdoserade värktabletter i sitt hus i spanska Altea.
”Jag la mig på sängen, och väntade på att levern skulle kollapsa”, skriver hon i boken.
Räddades av ex-maken
Hon berättar mer om sitt beslut att avsluta allt.
”Jag agerade lugnt och målmedvetet, som i trans. Det är en känsla som är omöjlig att förklara för den som aldrig varit där. Allt konsekvenstänkande upphör, du är helt innesluten i dig själv. Ensamheten är större än världen, den omsluter dig, mörk och tät och mjuk som sammet. Jag hade bestämt mig för att jag inte ville leva längre. När beslutet är fattat släpper ångesten och en besynnerlig lättnad infinner sig”, skriver hon i boken.
Det var ex-maken Johan Engquist som till slut lyckades rädda Ludmila. Han kom in i sovrummet via ett fönster och ringde efter ambulans. Väl på sjukhuset magpumpades hon och överlevde mirakulöst.
Lever själv i dag
Sedan den allvarliga händelsen har hon levt ett lugnt liv utanför rampljuset. Hon är inte längre gift med Johan – som under åren anklagats för att vara kontrollerande och krävande gentemot henne.
– Med separationen känner jag mig mer fri i tanken, äntligen får jag göra och tänka vad jag vill. Det är absolut ingen lätt situation men självklart känner jag mig mer fri. Det är kanske också fegt att stanna där det är det är bekvämt, men jag är 60 snart så jag väljer det bekvämaste sättet att leva, har hon sagt i SVT.
”Kanske jag ibland varit överbeskyddande, men aldrig försökt kontrollera henne. Hon har sin egen vilja, och den är oerhört stark, och jag har en oerhörd respekt för henne för det!”, har Johan Engquist skrivit i ett meddelande till Sportbladet.
Boken ”Ludmila – Svenskare kan ingen vara” släpps av Bokförlaget Forum fredagen den 13 september.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
► SOS Alarm 112
Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
► Mind Självmordslinjen 90101
Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt. Telefonnummer: 90101.
Chatt: chat.mind.se
► Vårdguiden 1177
Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefonnummer: 1177
www.1177.se
► Jourhavande präst
Telefonnummer: 112, alla dagar klockan 21–06
Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
► Jourhavande kompis
Tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år. Chattjour vardagar klockan 18–22, helger klockan 14–18.
jourhavandekompis.se
► Jourhavande medmänniska
Telefonnummer: 08-702 16 80, alla dagar klockan 21–06.
► Bris, Barnens rätt i samhället
Telefonnummer: 116 111, alla dagar, dygnet runt.
Vuxentelefon: 0771-50 50 50, vardagar klockan 9–12
Chatt: Alla dagar, dygnet runt.
http://www.bris.se/?pageID=189
► Rädda Barnens stödlinje
Har du flytt till Sverige? Är du ung? Vill du prata med någon? Rädda Barnens stödlinje svarar på arabiska, dari, pashto, somaliska, tigrinja, svenska och engelska. Även för föräldrar.
Telefonnummer: 0200-77 88 20. Alla dagar klockan 15–18.
► Spes – suicidprevention och efterlevandes stöd
Telefonnummer: 020-18 18 00, telefonjour varje dag 19–22.
spes.se
► Suicide zero
Fakta och råd om självmord.
https://www.suicidezero.se/fakta-och-rad
Det här är så sorgligt att läsa om. Ludmila har verkligen levt ett svårt och hårt liv som ingen människa förtjänar att göra. Hoppas du finner ro och lugn. Styrkekramar!