Kritiken mot SOK inför OS har varit enorm.
Nu rasar Norge mot Sverige.
– Det svenskarna gör är helt oförståeligt, säger Jörgen Borgren, sportchef i friidrottsklubben Ull/Kis.
Det har stormat kring SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, under de senaste månaderna. Flera aktiva har öppet kritiserat organisationen, då deras kvalgränser leder till att svenskar som egentligen har kvalat in till OS, ändå tvingas stanna hemma.
Enorma kritiken mot SOK
Det finns flera olika sätt att kvala in till OS. Men i slutändan så är det alltid SOK som har sista talan, och får man inte grönt ljus därifrån, så får man helt enkelt inte delta i tävlingarna. Det internationella friidrottsförbundet har egna krav för att få tävla i OS, men SOK har egna krav om att de aktiva ska kunna konkurrera om att komma bland de tolv bästa.
Det betyder att aktiva kan klara den officiella kvalgränsen, men om SOK inte tror att man har chans att bli topp tolv, så får man ändå inte åka. De senaste veckorna har friidrottare som Maja Nilsson, Sara Lena och Rebecka Hallerth samtliga nobbats av SOK, trots att man klarat de officiella kvalgränserna, vilket i längden också betyder att betydligt sämre aktiva från andra länder i stället får platserna. Kritiken har varit hård från flera svenska friidrottare – och nu sågas SOK även i grannlandet Norge.
“Det är helt oförståeligt”
I Norge kom samtliga som kvalat in med i OS-truppen, och nu menar Jörgen Borgren, som är sportchef i klubben Ull/Kis, att hela friidrottsvärlden är helt oförstående till Sverige och SOK:s beslut.
– Det svenskarna gör är helt oförståeligt. Hela friidrottsvärlden river sig i håret. SOK i Sverige är närmast som en adel, som gör som de vill, säger han till norska NRK, enligt Aftonbladet.
Jörgen Borgren menar att om samtliga OS-länder hade gjort som Sverige gör, så hade det varit skralt med aktiva under tävlingarna.
– I Sverige måste du nästan vara medaljkandidat för att få vara med en andra gång, säger han, och får medhåll av Atle Guttormsen, som är far och tränare till stavhopparna Sondre och Simen Guttormsen, som båda tävlar i OS.
– Kraven de ställer är hårresande, säger han.