Han är ett av våra stora guldhopp i sommarens OS.
Men nu rasar Perseus Karlström på Sverige – och avslöjar att han funderat på att byta landslag(!).
– Det är inte på skämt, säger han till Aftonbladet.
När OS i gång avgjordes i Tokyo för tre år sedan (det blev uppflyttat ett år på grund av Covid-19) så blev Perseus Karlström nia. Men i år är förväntningarna och förhoppningarna på honom större, och han har flera starka resultat i ryggen från de senaste åren.
Ilskan mot Sverige
När EM avgjordes i Rom tidigare i år så blev det guldmedalj för svensken i 20 kilometer, och i förra årets VM blev det silver i samma distans. Under VM i Eugene 2022 blev det två bronsmedaljer, och det är inget överdrift att säga att Karlström i årets OS i Paris är ett av Sveriges största guldhopp. Men han själv är inte helt nöjd med Sverige som idrottsland.
Inför årets sommarspel riktar han plötslig och oväntad kritik mot Sverige som idrottsland, och hur tufft det är för elitidrottare att klara sig här.
– Ska jag vara ärlig så är det extremt tufft att representera Sverige som idrottare, rent generellt. Det finns inte speciellt bra förutsättningar att hålla på med elitidrott. Det är det stora problemet, säger han till Aftonbladet.
Har velat byta landslag
Perseus Karlström har en mexikansk pappa, och han menar att han övervägt att byta landslag.
– Det finns inga pengar över huvud taget (i svensk idrott). Så när jag säger att jag skulle kunna tänka mig att byta land så är det inte på skämt. Jag har funderat på det. Jag har ju mexikanska rötter och skulle ha kunnat tävla för landet, säger han till kvällstidningen, och fortsätter:
– Det hade absolut inte varit omöjligt. Mexiko har precis som många andra länder betydligt bättre förutsättningar att hålla på med elitidrott än Sverige. Det är tråkigt att säga, men det finns ingen stöttning.
Perseus Karlström, som är noga med att inte ge någon kritik till SOK som ”gör så gott de kan”, har stannat kvar i Sverige av en anledning: Att alla idrottare som byter landslag måste vänta i tre år för att tävla.
– Jag skulle inte få tävla för landslaget på tre år. Det är för lång tid för att ett byte skulle vara möjligt. Men det är klart att tanken på att byta varit uppe många gånger. Väldigt ofta har man önskat att, om man ska var ärlig, tävlat för ett land som gett mig betydligt bättre ekonomiska förutsättningar, så att man skulle kunna bedriva en satsning utan att oroa sig för framtiden, säger han.