Armand Duplantis har inte övertygat än i år.
Ändå rankas ”Mondo” som världsetta i stavhopp.
Det får friidrottsoraklet A Lennart Julin att rikta kritik.
För ovanlighetens skull har världsstjärnan Armand Duplantis inte flugit lekande lätt över sex meter under inledningen av 2024. 24-åringen vann visserligen sin egen stavhoppsgala ”Mondo Classics”, men till den blygsamma segerhöjden på 5,92 meter.
Duplantis bäst
Amerikanske rivalen KC Lightfoot klarade också samma höjd men med fler rivningar och slutade således på en andraplats. Men direkt efter tävlingen gick båda två upp på delad plats som världsettor hos Internationella friidrottsförbundets, WA:s, ranking.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Vilket ändå är uppseendeväckande då ingen av dem har hoppat högst i stavhoppsvärlden. I slutet på januari hoppade Christopher Nilsen 6,01 meter i South Dakota men det resultatet bryr sig inte WA om i sin ranking, till och med Lightfoot har också hoppat högre på en annan tävling i år.
– Man har en egen definition av vad som är världen. Det finns en känsla av att det internationella förbundet upplever att de själva äger friidrotten, säger friidrottsoraklet A Lennart Julin, som också jobbar som statistiker på Svenska friidrottsförbundet, till Dagens Nyheter.
A Julins kritik
Anledningen till att ”Mondo” Duplantis räknas som världsetta, trots att han inte hoppat högst i år, handlar om att World Athletics inte godkänner tävlingarna då de inte har betalat avgiften för att bli certifierade. Det är en avgift på 25 dollar, drygt 260 svenska kronor, som avgör om en tävling och dess resultat kan godkännas av friidrottsförbundet.
– Det är verkligen att ta från de fattiga och ge till de rika, att de som ordnar tävlingarna ska behöva betala en avgift till ett förbund som de egentligen aldrig någonsin ser, säger en kritisk Julin som tycker att rankingen blir ”vilseledande”.
– Folk kan delta i små lokala tävlingar på sin hemmaplan även om de är stjärnor. Det var ju det som hände Nilsen och Lightfoot. Genom att göra på det här sättet fastställer man det som att det var något sorts fuskresultat.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Även svenska kulstötaren Axelina Johansson drabbades av det här regelverket förra året. När hon slog nytt svenskt inomhusrekord med 19,30 under en tävling i Nebraska, men på grund av att de inte betalat avgiften så registrerades inte tävlingsresultatet internationellt.
LÄS MER: Armand Duplantis ärliga ord om Melodifestivalen – erkänner nu vad han egentligen tycker om det
I år ställde hon upp i samma tävling igen och då registrerades hennes bästa stöt på 18,44.
– Det resultatet kom med den här gången för nu hade de betalt de här 25 dollarna – men det betydde ju inte att tävlingen var bättre eller sämre än tidigare, säger Julin till dagstidningen.
Vad tycker du om kritiken mot att Mondo är världsetta? Dela artikeln och säg din åsikt!