Armand Duplantis är återigen världens bästa stavhoppare.
Men nu avslöjar SVT-experten Alhaji Jeng hur nära fiasko det var.
– En detalj som blir avgörande för att han tar det, erkänner Jeng för tv-kanalen.
På söndagskvällen vann Armand Duplantis ytterligare ett VM-guld. Och kan nu räkna till hela åtta mästerskapsguld i karriären än så länge.
Duplantis pressad
Men det blev rejält spännande under herrarnas stavhoppsfinal på inomhus-VM i Glasgow. Rivalen Sam Kendricks pressade ”Mondo” rejält och psykade även svensken under tävlingens gång för att få världens bästa stavhoppare att darra.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Nog darrade också Duplantis som rev två gånger om på 5,85 meter och tvingades till ett pressat tredjehopp för att undvika totalfiasko. Nu förklarar tv-experten Alhaji Jeng, tidigare svensk stavhoppare, vad det var som egentligen hände under jättedramat.
– Duplantis har ju blivit ännu snabbare. Så det materialvalet han har, alltså staven i fråga. Den är alldeles för mjuk i det första hoppet på 5,85. Han tar ribban på vägen upp och det känns ändå som att det är ett ganska lätt problem att lösa. Det är bara att byta till en lite styvare stav, säger han till SVT.
”Fiasko för Mondo”
Armand Duplantis tvingas till ett avgörande val i jakten på nytt VM-guld.
– Till det andra hoppet så tar han en styvare stav, men det blir precis samma utfall. Han tar på vägen upp och hamnar verkligen i en prekär situation, där han står med ryggen mot väggen och har endast ett försök kvar, förklarar Jeng.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Men Mondo hade inte varit den världsstjärna som han är om han inte varit alldeles unik på att leverera som bäst i utsatta lägen och ta svåra beslut för att nå framgång.
– Inför det tredje hoppet så vet han att ”tar han inte det här”, då blir det fiasko. Han tar en styvare stav, men han behåller den här kylan. Äntligen får han plats innan ribban, han får plats över ribban och efter ribban. En detalj som blir avgörande för att han tar 5,85 meter är att det är en styvare stav som ger ett bättre motstånd. Och framförallt ger en bättre katapult när han är upp och ned, vilket gör att han får en helt annan flykt och en ännu bättre höjd över ribban, erkänner Jeng för tv-kanalen.
Duplantis skakade av sig nerverna och klarade 5,85 m i tredje försöket, klarade 5,95 i andra hoppet och van slutligen på 6,05 m. Nytt säsongsbästa för svensken och han försökte även på nya världsrekordhöjden 6,24 m, men misslyckades tyvärr.
Är Armand Duplantis världens bästa friidrottare just nu? Dela artikeln och säg din åsikt!