Staffan Olsson lämnade handbollen – här är hans nya helt oväntade idrottssatsning

Förra sommaren valde Staffan Olsson att ta ett sabbatsår från handbollen, det efter tre år som assisterande tränare i franska Paris Saint Germain.
Men nu har en helt ny idrott tagit plats i handbollslegendarens liv, nämligen vattenpolo.
I en lång intervju med SportExpressen berättar han om sitt nya liv.

Staffan Olsson är en av Sveriges främst meriterade handbollsspelare genom tiderna. Redan som 15-åring spelade han sin första seniormatch och karriären därefter blev en saga.

Många mästerskapsmedaljer på meritlistan

Olsson var bland annat med i VM-laget 1990 som tog Sveriges första guld på 32 år och de främsta meriterna är många. Bland annat har 55-åringen tre OS-silver, ett VM-guld och fyra EM-guld på sitt CV.

Handboll, EM, Sverige – Danmark: Staffan Olsson, Sverige. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Efter den aktiva karriären sadlade Olsson om till handbollstränare.

Lämnade handbollen

Under flera år var han förbundskapten för det svenska handbollslandslaget och coachade Hammarby under sju säsonger.

Mellan 2015 och 2018 var han assisterande tränare i Paris Saint Germain men förra sommaren valde han att ta ett sabbatsår. I stället skulle Olsson engagera sig åt bland annat universitetsstudier, men idrotten har han inte kunnat hålla sig ifrån.

I en intervju med SportExpressen berättar Staffan Olsson om sin nya hobby: Vattenpolo,

Spelar vattenpolo: ”Jobbigaste jag gjort”

Varje måndag tränar han med en nybörjargrupp på Eriksdalsbadet i Stockholm och jämlikheterna med handboll är slående.

Lika många spelare, plus målvakt, finns på ”planen” samtidigt och bollen ska kastas in ett mål.

Han har alltid gillat att simma och då Olsson inte ville ägna sig åt fotboll eller något annat ville han testa någonting nytt.
– Det här är det jobbigaste jag gjort. Jag har aldrig varit så trött någon gång tidigare. Jag har fått en stor respekt för den här sporten, berättar han för SportExpressen och fortsätter:
– Jag är periodare. Jag kan köra hårt i två veckor. Sedan kanske det dyker upp något som gör att jag inte tränar lika mycket och hårt på ett tag.

Deltar i ”Mästarnas mästare”

I den senaste säsongen av Mästarnas mästare” är Staffan Olsson med och tävlar mot bland andra Anders Södergren, Henrik Larsson och Kim Martin.

Staffan Olsson poserar för ett porträtt under en pressträff med de tävlande i 11:e säsongen av Mästarnas mästare den 13 februari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Redan för 10 år sedan fick han frågan om att vara med i programmet men rädslan för att vara med i år fanns fortfarande kvar.

Trots det blev det en lyckad inspelning på den grekiska ön Kalamatra i september förra året där han fick en speciell relation med Anders Södergren och Henrik Larsson.

Föddes med hjärtfell

Staffan Olsson har tidigare berättat om sitt medfödda hjärtfel.

Läkarna gjorde en sprängning i hans ena hjärtklaff och konstaterade att han mest troligt behövde en operation när han var mellan 40 och 45 år.

När han var 43 var han tvungen till en operation för att byta ut hjärtklaffen.
– Jag har egentligen aldrig varit riktigt orolig över mitt hjärtfel. Men det var läskigt och jobbigt när jag tvingades operera mig som vuxen. Jag hade barn, fru. Jag visste ju inte vad som kunde hända. Det var mentalt påfrestande. I dag mår jag bra. Läkarna har gjort ett bra jobb, säger Olsson till SportExpressen.

Det återstår att se om Staffan Olsson återvänder till handbollsplanen – eller kanske fortsätter karriären i bassängen.

Dela artikeln för att hylla Staffan Olsson! 

   

LÄS MER: När Staffan Olsson bjöd på en av de galnaste straffarna någonsin

Här lurar han målvakten fullständigt med kroppsdelen som aldrig tidigare använts i handboll

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);

 

Läs mer om...