Jim Gottfridsson behöver operation – men stoppas på grund av karriären.
Nu reagerar många starkt på de starka orden.
– Det är ohälsosamt, säger nu det europeiska spelarfacket.
Det är i en ny SVT-minidokumentär som Jim Gottfridsson berättar om sin okända kamp vid sidan av handbollen. Den svenske storstjärnan har brutit näsan så många gånger att det påverkar hans privatliv rejält, inte minst då han inte kan andas med ena näsborren, men framför allt för att han drabbats av sömnapné.
Läskiga avslöjandet
Gottfridsson störs av andningsuppehåll när han sover, vilket leder till att han är ständigt trött på dagarna. I en intervju med Aftonbladet berättade ”Gotte” bland annat att han en gång somnade bakom ratten på en motorväg när hela familjen var i bilen, och att han ”darrar bara han tänker på vad som hade kunnat hända”. Men någon operation blir det inte.
Gottfridsson är inte bara en stor stjärna i Sverige, utan även i klubblaget Flensburg. Med tanke på det tighta schemat som råder med landskamper, ligamatcher samt Champions League, så finns det helt enkelt inte tid för Gottfridsson att vara borta de fem-sex månader som krävs efter en operation. Men många reagerar nu starkt på Gottfridssons ärliga bekännelse.
Reagerar nu starkt
Torben Vinther är ordförande för det europeiska spelarfacket, och menar att många spelare har liknande problematik som Gottfridsson, och att det är en tuff nöt att knäcka.
– Det är ett problem som vi hör från många spelare. Att det är för mycket. Organisationerna måste ha färre matcher, men det ser vi inga tecken på, säger Vinther till SVT.
Många verkar enade om att det spelas för många matcher, då spelarna inte ens har tid för operationer som behövs för att klara en vardag. Men ingen vill dra ner på det nu – och dessutom finns det många i handbollsvärlden som spelar för lite matcher.
– Spelarna i toppen har för många matcher och spelarna på nivån under har för få. En spelare som inte spelar Champions League och landslag har kanske 30 matcher på en säsong och glappet upp till de som spelar mest är extremt stort. Det är ohälsosamt för både klubb, spelare och vår sport i helhet, säger Vinther.