Sverige slår tillbaka efter kollapsen mot Danmark – tvingas nu ryta ifrån ordentligt: ”Det måste ni förstå!”

Sverige stormade mot en tredje raka seger i OS.
Då kollapsade man mot Danmark.
Efteråt tvingades förbundskapten Tomas Axnér ryta ifrån.
– Det måste ni förstå, säger han.

Sveriges handbollsdamer har inte haft några lätta matcher hittills under årets OS-turnering i Paris. Redan i premiären var man ordentligt nederlagstippade mot guldfavoriten Norge, men det blev en klar vinst där, och den följdes upp av ytterligare en seger mot Tyskland. Och det såg länge ut att bli en tredje raka seger i gruppspelet på tisdagskvällen.

Tappade allt

Sverige fick visserligen en mardrömsmatch och hamnade snabbt i ett ordentligt underläge. Men Sverige spelade upp inför den andra halvleken var det helt jämnt. Men momentumet tillhörde Sverige, och snabbt blev det ett par bollars ledning, och med mindre än tio minuter kvar att spela såg det ut som att Blågult skulle kunna avgöra.

Med ställningen 23-21 till Sverige så fick man dessutom ett straffkast för en tremålsledning, och en dansk tvåminutare med sig. Men straffen missades, Danmark kom ikapp, och vann till sist med 25-23. Sverige har därmed fortfarande inte vunnit en tävlingsmatch mot Danmark på hela sju(!) år, och Blågult missade dessutom chansen att skaffa sig ett drömläge att komma långt i årets OS. Sverige är nu åter tvåa i gruppen, bakom Norge, innan mötet mot Sydkorea imorgon.

“Det måste ni förstå!”

Sverige gjorde inte ett enda mål under matchens nio sista minuter och många menade att Sverige slarvade bort segern, och därmed även eventuell gruppseger, men förbundskapten Tomas Axnér tvingades ryta ifrån mot den bilden efter förlusten.

– Vi möter ett av världens bästa handbollslag. Det måste ni förstå! Det är ett lag fyllt av stjärnor som spelar i de största klubbarna. Vi slarvade inte bort något på det sättet. Vi gick in och gav dem en jävla bra fajt och förlorade på små maringaler. Vi hade önskat att vi hade tagit en poäng i dag för att av egen kraft kunna säkra förstaplatsen, säger Tomas Axnér till Aftonbladet.

240730 Head coach Tomas Axnér of Sweden looks dejected after a women’s preliminary round handball match between Sweden and Denmark during day 4 of the Paris 2024 Olympic Games on July 30, 2024 in Paris. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Danmark förlorade dock med hela nio bollar mot Norge, som ju Sverige besegrade. Men Axnér såg ett helt annat lag på tisdagen.

– Det är ett lag som är väldigt försvarsinriktat. De har många spelare som har varit i den här situationen många gånger förut och som trampade på i slutet. Då fick vi svårt att stå emot bakåt, säger han.