Börje Salming går sitt livs tuffaste match just nu.
Hockeyikonen kämpar mot den obotliga nervsjukdomen ALS.
– Det är väldigt tufft för en person som är så stark, säger Salmings läkare Caroline Ingre till TV4:s Nyhetsmorgon.
Det var i augusti som Börje Salming fick beskedet som ingen vill ha. Hockeyikonen hade drabbats av hemska nervsjukdomen ALS och sedan dess har sjukdomsförloppet gått väldigt snabbt.
Börjes sjukdom
För bara en vecka sedan visade 71-åringen upp sig för allmänheten och det blev känt att tillståndet förvärrats drastiskt. En av svensk hockeys största legendaren kan inte längre prata eller äta själv.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Senaste veckan har Salming överösts av kärlek från hela svenska folket och det varma stödet har spridit sig ända till Nordamerika också. På onsdagsmorgonen gästar Börjes läkare Caroline Ingre TV4-programmet Nyhetsmorgon för att berätta mer om hans tillstånd och och sjukdomen ALS som drabbar tusentals varje år.
– Tyvärr går inte sjukdomen att bota så han blir sämre och sämre. Det är väldigt tufft för en person som är så stark och har varit van vid att vara så stark, säger hon i programmet.
ALS-botemedel
Ingre är både överläkare och forskare i ALS vid Karolinska Institutet och kan därför prata mer ingående om ALS och hur förödande det kan vara för både offret och familjen runt om.
– Man behöver hjälpa till med att till exempel ta ett glas vatten eller borsta tänderna. Men behöver vara där och finnas till hands, berättar hon i intervjun.
– Det är en obotlig sjukdom. Man lever ungefär i tre år efter första symptomet så det går fort, det kan gå fortare och långsammare för olika individer. Men det forskas otroligt mycket och Sverige är ett väldigt aktivt land när det gäller ALS.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Börje Salmings läkare får också en direkt fråga hur lång tid det kan ta till ett botemedel finns på plats för att hjälpa alla med ALS.
– Jag vill ju verkligen säga inom några år, men jag tror det om forskningen fortsätter så här intensivt som det gör. Om vi forskare, över många olika länder, fortsätter att samarbeta och bidra med information till varandra så kommer vi nå mycket längre. Det är också anledningen till att forskningen går framåt, så inom några år säger jag.
LÄS MER: Lidströms känslosamma möte med Börje Salming – så mår hockeyikonen idag: ”Han pratar med ögonen”