Joel Lundqvist vill ha kvar namnet Frölunda Indians.
Nu får lagkaptenen mothugg från en expert på området.
– Ursprungsbefolkningen har tyckt att det är problematiskt men den övriga befolkningen har inte fattat det, säger Fredrik Portin, postdoktor vid Göteborgs universitet, till TT.
Under måndagen tog NFL-laget Washington Redskins beslutet att stryka andra delen av sitt lagnamn. Efter en lång debatt och en hel del kritik gör man sig nu av med ”Redskins”.
Lundqvists utspel
Även SHL-laget Frölunda Indians är högst indragna i kritiken och uppmanas att byta namn. På grund av att det är diskriminerande mot den amerikanska ursprungsbefolkningen.
Frölunda har haft namnet ”Indians” och en indianhövding som klubbmärke i 25 år. Lagkaptenen Joel Lundqvist kom nyligen med ett utspel där han vill ha kvar namnet och klubbmärket.
– För mig står indianen för nåt positivt. För kämpaglöd och för att strida – med indianen. Det är verkligen positivt laddat, sa han till GP.
Expertens kritik
Frölundakaptenen får nu mothugg från experten Fredrik Portin, postdoktor i politisk teori, etik och religionsfilosofi vid Göteborgs universitet. Där Portin anser att det blir väldigt fel även om orden används för något positivt.
– Även om man pratar om de positiva egenskaperna så bygger det samtidigt på en väldigt stereotyp idé om hur ursprungsbefolkningen är och som har sin förankring i en tidigare föreställning av ursprungsbefolkningen som en primitiv och våldsam vilde. Att använda de här orden som ”indian” och ”redskins” förstärker omedvetet en redan problematisk stereotyp som många i ursprungsbefolkningen inte vill kännas vid, säger Portin i en intervju med TT.
– Man måste ha en förståelse för att de här namnen är förankrade i minnen och traditioner hos supportrarna. Man kan förstå varför man är ovilliga att släppa det här. Men man får nya minnen, och traditioner är till sin natur så att de hela tiden förändras.
Joel Lundqvist har även öppnat för att han är beredd att ändra sin ställning i frågan efter att Frölunda blivit klara med sin varumärkesutredning.
– Jag vill ha helhetsbilden. Varför och hur de tänker, hur omvärlden ser på det, om det är ett stort problem och om många störs av det. Då får vi se vad det leder till. Men jag utgår ifrån här och nu – och min ståndpunkt är positivt laddad, sa han till GP.
”Sluta med det”
En annan som höjt sin röst i debatten är Chuck Hoskin Jr, ledare för Cherokee Nation i Oklahoma, USA. Han är väldigt tydlig med att man inte vill bli förknippade med idrottslag.
– Det bästa sättet att hylla oss är att sluta använda ursprungsbefolkningens benämningar i idrott, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.
Experten Fredrik Portin håller med.
– Ursprungsbefolkningen har tyckt att det är problematiskt men den övriga befolkningen har inte fattat det. Förrän nu. Och då kan man ju fråga sig, vill ett svenskt ishockeylag till exempel associera sig med en sådan historia. Det ter sig som något ganska onödigt, som ger väldigt lite, säger han till TT.
LÄS MER: Jättelöftet lämnar SHL-klubben efter 19 matcher – här är nya laget: ”Så glad”