Luleå Hockeys björngap har blivit ikoniskt i Hockeysverige.
Nu har supportern Victor Larsson byggt sin egen variant.
– Fick bara en idé förra vintern, säger han till P4 Norrbotten.
På 90-talet blev svensk hockey allt mer influerat av NHL och USA. Lag bytte namn och lade till tilläggsnamn på engelska. Nya symboler och loggor dök upp, samt nya traditioner vid spelarnas entré på isen.
Luleås björngap
Året var 1994 när Luleå Hockey införde att sina spelare åker igenom ett stort björngap, inspirerat av San Jose Sharks hajgap. Björngapet sprutar eld genom nosen och omgärdas av rök från en rökmaskin. Klubben skaffade björngapet samma år som de bytte klubbmärke från ”Stålmannen” till ”Björnen”. 2018 ändrade Luleå tillbaka till Stålmannen, men björngapet på Coop Norrbotten Arena består.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Flera svenska klubbar inspirerades och tog efter med sin egen variant. Björngapet, som först planerades vara ett varggap, har blivit ikoniskt och en symbol för Luleå Hockey. Många unga hockeyspelare i Norrbotten drömmer om att en dag få åka igenom det där björngapet ut på isen framför publiken.
Supporterns kopia
En av drömmarna var Luleå-supportern Victor Larsson, som nu när han växt upp bestämde sig för att bygga sitt eget björngap istället. På villatomten grejade Boden-bon en isrink, och byggde sin alldeles egen björn att åka igenom.
– När jag var liten älskade jag intron och björngapet. Noah, mitt barn, har också pratat lite om björngapet, så då fick jag bara en idé där förra vintern. Linus, mitt bonusbarn, uppskattar det också, och hans kusiner och alla. Så det är många här och åker nu, berättar Victor Larsson för P4 Norrbotten.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Men Victor Larsson har ännu större planer för sin flashiga uterink i trädgården.
– En jumbotron att hänga upp någonstans här ovanför, och nästa år funderar jag på att lysa upp hela isen på något vänster också. Så det finns många planer, säger han till radiokanalens sajt.
Hyllas stort
På sociala medier hyllas nu Victor Larssons fantastiska bygge.
”Wow vad häftigt”, skriver en person.
”Men gud så fint”, skriver en annan.
”Magiskt” och ”fantastiskt”, beskrivs bygget som i kommentarerna.
”Vilken pappa”, menar en person.