Ny chockförlust i VM.
Då kritiseras förbundskapten Johan Garpenlöv ordentligt.
– Det är lite passiv coachning, säger SVT-experten Jonas Andersson.
Sverige brukar vanligtvis leka sig igenom gruppspelet i hockey-VM, men i år ser det betydligt mer annorlunda ut. Tre Kronor förlorade, chockartat, de två första omgångarna mot Danmark(!) och Belarus(!!) – och att använda ordet kris och fiasko hade varit en underdrift.
”Passiv coaching”
Men Tre Kronor studsade tillbaka i den tredje gruppspelsmatchen, då man förnedrade Schweiz i en mäktig 7-0-vinst. Allt frid och fröjd och hittad form, trodde många – men på torsdagen kom nästa käftsmäll. Tre Kronor gick visserligen upp i en 2-0-ledning mot Tjeckien, men i den tredje perioden blev det en rejäl kollaps och till sist blev det förlust med 2-4.
I SVT:s studio fick förbundskaptenen Johan Garpenlöv stor kritik för sitt agerande. Dels för att han tog ut målvakten med hela tre minuter kvar av matchen, vilket ansågs för tidigt, men även för att han inte valde att ta någon timeout – på hela matchen.
– Det är lite passiv coachning, man skulle ha matchat hårdare tidigare, säger Jonas Andersson.
Garpens svar
Inte ens när Tjeckien gjorde tre blixtsnabba mål, under tredje periodens första halva, kom en timeout från ”Garpen”.
– Mellan minut ett och tio så behövdes det tas en time out. Jag tror spelarna i det svenska laget hade behövt ta några andetag för att försöka vrida om momentumet. Så där hade jag tagit time out, säger Daniel Rahimi, expert i SVT under turneringen.
Johan Garpenlöv försvarade sig efteråt och menade att timeouten inte behövdes i slutet av matchen.
– Vi behövde inte det. Vi hade chansen att göra det. Då frågade jag om Oscar (Lindberg) var trött eftersom han hade varit inne länge. Men han kände själv att han inte behövde vila. Sedan rullade tiden på. I det läget kändes det som att det inte behövdes, säger han till Aftonbladet.
Inte heller i början av perioden behövdes den, menar han:
– Vi har reklamavbrott som vi kan använda, och då vill man spara timeouten mot slutet om man skulle behöva ta ut målvakten. Vi använde avbrotten till att försöka få ordning på det som inte var bra, säger Garpenlöv, och fortsätter:
– Det var inga taktiska grejer som behövde sägas, utan mer andra saker som vi tjatar om. Vi behövde vinna fler närkamper och vara först till lösa puckar, vara på rätt sida och ta tredje gubben på rätt ställe. Det var små detaljer i spelet som vi behövde göra bättre.