SHL:s syrliga svar – slår nu tillbaka efter enorma kritiken: ”Det är så hockeyvärlden ser ut”

Kritiken har varit stor.
Nu svarar SHL om de omtalade avtalen.
– Det är så som hockeyvärlden ser ut, säger sportchefen Johan Hemlin.

Under våren och sommaren har det vid flera tillfällen riktats stor kritik från Hockeyallsvenskan mot klubbar i SHL som plockat nyförvärv utan någon ersättning. Lag i den högsta serien får göra så fram till den 1 juli, alltså utan att betala någonting, då det i stället finns ett avtal som gör att SHL-klubbar betalar 12-14 miljoner kronor varje år till Hockeyallsvenskan i ett slags utbildningsbidrag.

Enorma kritiken

Men i år, precis som tidigare år, har det alltså lett till stor kritik. I våras stod det klart att Oskar Stål Lyrenäs plötsligt plockades in av Rögle, och förra veckan lämnade Julius Bergman Björklöven för Brynäs – efter att ha varit kontrakterad i bara två veckor. Det finns flera exempel på liknande fall, och det gör att de hockeyallsvenska klubbarna får svårt att bygga trupper.

Johan Hedberg, Mora
210310 Moras tränare Johan Hedberg under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Södertälje och Mora den 10 mars 2021 i Södertälje. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0083

Flera har reagerat kraftigt på att SHL kan plocka spelare fritt så långt in i sommaren.

– Med de regler och lagar som finns i SHL och Hockeyallsvenskan så kan de plocka våra spelare utan någon nämnvärd ersättning fram till 5 juli. Även om vi inte har trott att det här skulle hända så vet man att det kan hända. Det är något som vi måste strida hårt för att det ska tas bort och göras om. Det är inte rimligt att man kan göra på det här viset, sa Moras huvudtränare Johan Hedberg.

– Det känns som att man står i en hög med skit nu, men det är bara att kavla upp ärmarna och ta sig ur det. Självklart är det ingenting vi hade räknat med. Vi hade sett fram emot att ha Julius i laguppställningen, men nu blir det inte så, sa Björklövens sportchef Per Kenttä.

SHL:s svar

Men nu slår SHL tillbaka. Ligans sportchef, Johan Hemlin, berättar varför avtalet infördes för tre år sedan och vilka fördelar som finns med det.

– Det skrevs som ett välgrundat avtal för att få lite ordning och reda med datum och ersättningar. Tidigare var det väldigt många spelare som på ettårsavtal i hockeyallsvenskan som hade klausuler långt in i juli månad. Då ville hockeyallsvenskan i samråd med oss kunna hitta ett system som var mer kopplat till NHL-avtalet med en liknande struktur, säger Hemlin till VLT, enligt Hockeysverige.

210309 Johan Hemlin, sportchef SHL under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Linköping den 9 mars 2021 i Gävle. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Hemlin är tydlig med att han vill att avtalet finns, och att fördelarna är tydliga, men att han förstår klubbarnas frustration kring att förlora spelare.

– Jag har ju själv varit sportchef i en klubb (Linköping) tidigare och jag vet hur svårt det är att ersätta spelare som lämnar. Men det är så som hockeyvärlden ser ut där SHL-klubbarna tappar sina spelare till NHL vilket i sin tur kanske leder till att de hockeyallsvenska klubbarna tappar sina till SHL. Det klart att om man drabbas under sommaren så blir det ett avbräck i lagbygget. Men det är likadant om du är tränare för Frölunda, Växjö eller Västerås, säger han.

LÄS MER: Nicklas Bäckström öppnar för SHL-återkomst – då kan NHL-stjärnan återvända: ”Har alltid varit min dröm”

 

Läs mer om...