Juniorserien J20 SuperElit har på kort tid av flera hjärnskakningar.
Bara de senaste tio dagarna har sex hjärnskakningar bekräftats och uppgifter har lämnats om ytterligare två.
– Den här typen av tacklingar måste vi få bort från svensk hockey, säger Anders Lundberg, spelar- och ledarutvecklare på Svenska ishockeyförbundet till Sportbibeln.
Hjärnskakningarna inom svensk hockey har de senaste åren hamnat i fokus. Bara i år har SHL och Hockeyallsvenskan fått se spelare som tvingas till lång vila.
Skräcksiffror i juniorserien
Djurgårdsstjärnan Andreas Engqvist är borta på obestämd tid samtidigt som Luleås Patrik Cehlin tvingas till vila året ut.
Men det är inte bara på den allra högsta seniornivån det skett. Under de senaste tio dagarna har det i den högsta juniorserien i Sverige, J20 SuperElit, orsakats hela sex hjärnskakningar, rapporterar Hockeymagasinet.
Dessutom rapporteras det om två obekräftade hjärnskakningar i Skellefteå, även det i J20 SuperElit. Malmö Redhawks åkte på två hjärnskakningar på tre matcher under förra veckan.
”Tänker inte på konsekvenserna”
Den negativa trenden gör Malmös J20-tränaren Anton Blomqvist orolig.
– Det är absoluta inte bra. Det är jättetråkigt, säger han till Sportbibeln och fortsätter:
– Medvetenheten finns inte hos killarna för de är så unga. Man tänker nog inte riktigt till vad konsekvenserna blir. Det tror jag är en ledarfråga, inte bara i serien vi spelar i men i resten av landet också. Man måste verkligen prata om det.
Antons bror Albin Blomqvist var en stor talang under junioråren och spelade J18-VM med bland annat Filip Forsberg och William Karlsson. Men som 20-åring tvingades han lägga av på grund av en hjärnskakning.
Det gör i sin tur att ämnet berör Anton extra mycket.
– Vi försöker prata om det (inom laget reds anm) och det blir jävligt känsligt för min egen del. Jag har sett det så pass nära då min bror mådde extremt psykiskt dåligt och det är inget man vill att någon ska behöva gå igenom, säger han till Sportbibeln.
Förbundet reagerar
På Svenska ishockeyförbundet är tongångarna likartade.
Anders Lundberg, spelar- och ledarutvecklare, på förbundet reagerar även han på skräcksiffrorna i J20 SuperElit.
– Det är absolut inte bra såklart. Tyvärr så har ju hockeyn blivit lite så. Vi har haft många hjärnskakningar och något som vi diskuterar väldigt mycket hur vi ska komma tillrätta med. När det då blir så många på samma gång gör det än mer både olyckligt och tråkigt, konstaterar Lundberg.
Svenska hockeyförbundets ordförande Anders Larsson har tagit ett intiativ till ett möte för att göra hockeyn till en säkrare sport.
Mötet hålls om några veckor där bland annat sportchefer från de olika ligorna kommer delta för att diskutera hur man ska gå till väga i fortsättningen.
Både Blomqvist och Lundberg anser att den senaste veckans tacklingar i J20 SuperElit, bortsett från det korta spannet, kan avspeglad på tempot i ligan.
Men även att spelarna själva inte fullt ut är medvetna om vad en tackling faktiskt kan ge för men.
– Ibland pratar vi millimetrar vad som skiljer en farlig och ofarlig smäll. Vi behöver ha mer respekt för farten, för konsekvenser för vad som kan bli av de här smällarna, säger Lundberg till Sportbibeln och fortsätter:
– Jag har sett de flesta av de här hjärnskakningstacklingarna senaste veckan och de flesta är såna tacklingar där jag inte ser syftet att dela ut den överhuvudtaget, förutom att sätta stopp i spelet.
”Måste bort från svensk hockey”
Lundberg drar en parallell till VM-finalen 2004 när Peter Forsberg fick ta emot en fulsmäll. Han menar att det i Kanada sågs som någonting positivt samtidigt som man i Sverige ansåg det hemskt att ett sådant beteende hyllades.
Nu, 24 år senare, menar Lundberg att den acceptansen för tacklingar även finns i Sverige, både på junior- och elitnivå.
– Jag tycker vi behöver komma bort från det i svensk hockey, då kommer man också bort från många av de här smällarna, påstår Lundberg till Sportbibeln.
– Gränsen är jäkligt hårfin. När det delas ut en tackling är det direkt jubel och man dunkar klubborna i sargen. Jag tror någonstans att det förstärker det här med ”hur positivt är det att dela ut tacklingar”. Man kommer bort ifrån huvudsyftet vilket är att separera pucken från puckföraren.
Vad tycker du svensk hockey bör göra åt problemet med hjärnskakningar? Lämna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!
LÄS MER: Ful tackling i J20 SuperElit – junioren straffas stenhårt efter överfallet
Brutala huvudtacklingen i svenska juniorserien: ”Hade svårt att känna sina fötter”