Det blev vinst i OS-premiären mot Lettland.
– Tajtare än vad jag hade hoppats på, säger Discovery-experten Viktor Stålberg.

Det var inte lätt att veta hur Sverige stod sig inför OS-premiären mot Lettland. Uppladdningen har kantats av frågetecken kring vilka spelare som skulle tas ut, och förbundskapten Johan Garpenlöv fick tänka om ordentligt när samtliga NHL-spelare plötsligt fick stopp att åka till Peking för att spela.

Drömstart

Men ett Tre Kronor fyllt av spelare från toppligor i Europa, samt SHL, fick en drömstart mot Lettland och gjorde inledningsvis en riktigt bra insats. KHL-stjärnan Lucas Wallmark, som är tänkt att leda Tre Kronors offensiv i turneringen, öppnade Sveriges målskytte redan i den första perioden, då han höll sig framme i slottet och distinkt sköt in pucken från en fin passning från Oskarshamns Fredrik Olofsson.

220210 Lucas Wallmark of Sweden celebrates after scoring 1-0 in an ice hockey preliminary round game between Sweden and Latvia during day 6 of the 2022 Winter Olympics on February 10, 2022 in Beijing. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

1-0 blev sedan 2-0 i den andra perioden, då lagkapten Anton Lander påpassligt höll sig framme och petade in en puck, och kort därefter gjorde Lucas Wallmark sitt andra mål för dagen på ett urläcker direktskott i powerplay. Sverige imponerade stort och gjorde en strålande period, men den avslutades med ett boxplay som Lettland utnyttjade, men känslan var ändå bra med tvåmålsläge – som då var i rejält underkant – inför den tredje perioden.

Illa ute

I den tredje perioden utnyttjade Lettland för andra gången i matchen ett numerärt underläge, och plötsligt hade Sveriges ledning minskat från tre till ett. Och kanske var det premiärnerver, men efter att ha fullständigt kontrollerat matchen i över två perioder så var man plötsligt pressat av ett Lettland som jagade kvittering, och målvaktsstjärnan Lasse Johansson – fullständigt dominant i KHL senaste åren – fick göra flera viktiga räddningar.

220210 Jonathan Pudas, Henrik Tömmernes, Lucas Wallmark and Fredrik Olofsson celebrate after 1-0 scored by Lucas Wallmark in an ice hockey preliminary round game between Sweden and Latvia during day 6 of the 2022 Winter Olympics on February 10, 2022 in Beijing. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Lettland fortsatte att pressa på för en kvittering, men när Örebros Rodrigo Abols tog på sig en utvisning med fyra minuter kvar på klockan så fick Sverige andrum. Det blev inga fler mål i matchen, men med två sekunder kvar fick Lasse Johansson visa klass – då han gjorde en jätteräddning, som gav Tre Kronor tre poäng med sig från premiären. Det slutade 3-2, och för Tre Kronor väntar match mot Slovakien redan i morgon.

– Viktigt med vinst, men det blev tajtare än vad jag hoppats på. Sverige gör det bra, men måste lära sig spela med ledning, säger experten Viktor Stålberg.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */