Tillsammans med de mer kända Johan Olsson, Marcus Hellner och Anders Södergren åkte han hem stafettguld till Sverige på OS.
Några år senare var han med om en olycka som kunde ha förstört hans karriär.
Nu handlar Daniel Rickardssons fortfarande mycket om skidåkning – men på ett annat sätt.
Han var alltid något av en doldis jämfört med sina svenska skidkollegor, men hans meriter talar verkligen för sig själva. Daniel Rickardsson, 42, har tre stycken OS-medaljer, fyra VM-medaljer, ett bragdguld och en seger i den klassiska femmilen i Holmenkollen att skryta om.
Svågern omkom i olycka
Tillsammans med Marcus Hellner, Anders Södergren och Johan Olsson stod Rickardsson för en makalös prestation på stafetten i OS i Vancouver 2010. De belönades till och med för sina insatser med Bragdguldet på Idrottsgalan året därpå.
Fyra år senare upprepade gänget bedriften i ryska Sotji, men då var Södergren utbytt mot Lars Nelson. Under samma mästerskap lyckades Daniel Rickardsson att köra sig till ett brons i 15 km klassiskt. Det som var mest imponerande med det hela var att hälsingen fick försäsongen förstörd på grund av en fasansfull dödsolycka under sommaren 2013.
Hans svåger hade fått punktering på E4:an mellan Njutånger och Iggesund och Rickardsson åkte till honom på vägen för att hjälpa till att byta däck. Då kom en husbil farande och körde på de båda männen. Rickardsson drabbades av en benskada, men hans svåger omkom tragiskt nog.
– Helt plötsligt ser jag något i min ögonvrå. Det är en bil som kommer i samma körfält som vi står. Sen smäller det bara, sa Rickardsson i rätten några månader senare.
Det gör Daniel Rickardsson nu
Lyckligtvis repade sig skidåkaren efter olyckan och bara några månader senare gjorde han alltså succé på OS. Han fortsatte att tävla i drygt sju år till – och hann med OS i Pyeongchang också – innan han lade skidorna på hyllan.
– Jag lyckas ju den säsongen ta medalj på OS i Sotji men efter det så fick jag ju skador som någonstans hängt kvar och fortfarande är problem. Det funkar ju i vardagen men ska man pressa kroppen hårt så funkar det inte alltid som man vill, sa han tidigare till Expressen.
Däremot har han inte tagit farväl helt från sporten. Han är nämligen utbildad idrottspedagog och sedan 2023 är han förbundskapten för det svenska paralandslaget samt tränare för juniorlaget i skidskytte. Sedan 2022 är han även guide åt den synskadade skidstjärnan Zebastian Modin. Han har alltså många järn i elden.
Det kunde däremot ha blivit något annat yrke för Rickardsson, som var nära att nappa på ett erbjudande han fick för två år sedan. Då hade han själv byggt på sitt hus i två års tid och haft en del kontakt med en byggfirma. De undrade till slut om han ville arbeta på firman som arbetsledare. Någonting han övervägde, men det blev aldrig av.
– Det funderade jag faktiskt på, det lät ganska intressant. Det har jag ju absolut ingen utbildning som men det lät ganska roligt, sa han till Expressen.
Spännande att höra hur det går för Daniel Rickardsson nu för tiden. Han fick inte alltid den kredd han förtjänade under sin aktiva karriär, för Hellner och Olsson var större stjärnor. Men Rickardsson har stått för otroliga prestationer.
Stort lycka till med din fortsatta karriär inom skidsporten. Och i livet i övrigt.