Ätstörningarna inom det norska landslaget har debatterats den senaste tiden. Norske tränaren Ole Morten Iversen slog tillbaka mot kritiken – nu sågas han av experten Petter Skinstad.
– De är rätt och slätt fega som pratar om det som det inte finns, säger han.
Det var i oktober norska Dagbladet publicerade en granskning som visade att 35% av 31 åkare, som tidningen pratade med, som var aktiva i det norska landslaget mellan åren 1978-86 led av ätstörningar.
Ämnet har blivit hett debatterat i Norge och frågan har ställts hur det ser ut i landslaget idag.
Väckt starka reaktioner
Norskan Ingvild Flugstad Östberg missade hela förra säsongen på grund av hälsoproblem och följde heller inte med på norska landslaget höghöjdsläger i Italien under försäsongen i år.
Trots det har Iversen sagt i norska VG att han inte ser dessa problem i dagens landslag. Det har väckt reaktioner i skid-Norge.
– Ole Morten Iversen säger: Jag känner inte igen mig i det här. Vad är det här för skit? Det är suveränt om Iversen inte känner igen sig. Det är toppen. För då känner jag att de gör något bra. Men det är ju inte så att gräsrotsrörelsen ljuger och forskarna kommer inte med lögn. Det som blir presenterat för Iversen är ju verkligheten där ute, utanför landslagets fyra väggar, säger den tidigare landslagsåkaren Öystein Pettersen i VG:s podcast ”Gode Dager”.
Petter Skinstad fyller i.
– De måste sluta låtsas som att de inte har åsikter. De är rätt och slätt fega som låter som att det vi pratar om inte finns. För det pratas om, jag känner ju alla i landslaget och tränar med flera av dem med jämna mellanrum. Det är så många som tänker på mat, träning och hälsa. Var öppen med det. Åsikter är bra. Stå upp för något, säger experten.
Experten uppmanar åkarna
Skinstad menar att det är viktigt att dagens elitidrottare blir mer öppna inför den yngre generationen och uppmanar dem att dela mer av verkligheten i sociala medier.
– Dela mer av träningen du gör, all mat du äter, vardagen du lever, utrustningen du använder och så vidare, för att kunna visa både unga och vuxna åkare vad som faktiskt krävs för att lyckas. Samtidigt kommer det att ge mer öppenhet och en större inblick i sporten, säger Skinstad till VG.
Den svenska skidikonen Thomas Wassberg har också gett sig in i debatten och har i en tidigare intervju med norska Dagbladet berättat att han inte visste om hur utbrett ätstörningar var i de norska landslaget.