Sverige vill arrangera OS 2026 till en kostnad på 13,6 miljarder kronor.
Nu menar dock Tommy D. Andersson, professor i företagsekonomi, att budgeten inte stämmer – och att det i själva verket kommer bli mycket dyrare.
– Jag tror inte att det finns en chans, säger han till Expressen.
Sverige är en av två kandidater, tillsammans med Italien, att få arrangera vinter-OS 2026.
Enligt ansökan så kommer tävlingarna hållas i Stockholm och Åre, till en kostnad på 13,6 miljarder kronor.
”Det finns inte en chans”
I planerna har det dessutom getts garantier till skattebetalarna att inga pengar kommer tas från skattekassan, utan i stället kommer tävlingarna att betalas av bidrag från Internationella Olympiska Kommittén, samt sponsorer.
Men nu kommer Tommy D. Andersson, professor i företagsekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, med en varning.
Enligt honom så är budgeten alldeles för låg, och att kostnaderna ständigt skenar iväg.
– Det finns data från 1960 fram till 2010 som visar att man ingen gång har hållit kostnadsbudgeten i ett OS. Och den här gången ska man göra det billigare än tidigare spel. Jag tror inte att det finns en chans. Man kan alltid trixa med redovisningen, säger han till Expressen.
Kostade 320 miljarder kronor 2014
Om man dessutom tittar på tidigare länder som arrangerat vinter-OS är kostnaderna betydligt högre än de 13,6 miljarder kronor som Sverige budgeterat för.
OS i Sotji, 2014, kostade till exempel 320 miljarder kronor.
– Jag är positivt inställd till OS, jag tycker att Sverige ska ha det. Jag är bara kritisk mot budgeten. Man vill vinna folks hjärtan med att det inte kostar att ha en fest, och det tycker jag är fel inställning. Man lägger stor vikt vid att vi ska ha det roligt, men det ska inte kosta något. Det går inte riktigt ihop med min logik. Ska det bli bra så kostar det, säger han till Expressen.
Richard Brisius, kampanjchef för Sveriges OS-ansökan, menar dock att det blivit billigare att arrangera OS, samt att IOK numer ställer lägre krav på arrangören.
Tror på plusaffär
Han säger dessutom att att forskning i stället visar att de tio senaste olympiska spelen har inneburit en plusaffär för arrangören.
– Vi har en fantastiskt bra och väl tilltagen budget för att genomföra ett superspel i Sverige. Vår ambition är ett positivt resultat såsom alla tio OS och Paralympics gjort sedan Sydney-OS. Vi ska inte vara det första på 25 år som går minus. Vi ska vara ett spel som gör ett överskott, och överskottet ska gå till idrottsrörelsen i Sverige.
Dela för att berätta vad du tycker om Sveriges OS-planer!