Svenskens allvarliga ord – stjärnan stängs nu av i sex månader(!) efter läckta videon som fått alla att häpna: ”Totalt oacceptabelt”

Det är OS kanske största skandal hittills.
Nu berättar svensken Göran Åkerström varför d
ressyrstjärnan Charlotte Dujardin stängs av i sex månader.
– Det är totalt oacceptabelt, säger han.

Det var i tisdags som det stora chockbeskedet kom, med bara dagar kvar till OS. Charlotte Dujardin, en av Storbritanniens mest framgångsrika ryttare och olympier genom tiderna, hoppar av OS. Beskedet slog ned som en bomb, men det dröjde inte länge innan anledningen till beslutet kom.

Videon som fått alla att rasa

Hon menade själv i ett uttalande att ett fyra år gammalt klipp låg till grunden bakom beslutet, där hon enligt egen utsago behandlade en häst felaktigt. På sociala medier spreds klippet som en löpeld, och vad det visade har fått hela idrottsvärlden att rasa. Dujardin har under karriären även lärt ut yngre ryttare, och i klippet i fråga så är en elev på en häst samtidigt som Gujardin går bredvid – och upprepade gånger använder en piska mot hästen.

Enligt brittisk media ska Dujardin ha använt sin piska mot hästen hela 24 gånger på en minut. Trots att Dujardin menat att hon ”normalt sett inte tränar sina hästar så”, så valde hon att hoppa av OS. Men på onsdagen kom även beskedet att hon stängs av i sex månader av det internationella ridsportförbundet, och i det beslutet har en svensk haft en av huvudrollerna.

Svenskens allvarliga ord

Göran Åkerström är chefsbeterinär för det internationella ridsportförbundet, och kommenterar videon, som ska ha läckts av en advokat, så här för Reuters:

– Vad som visas i videon är först och främst totalt oacceptabelt under alla omständigheter.

FILE – Britain’s Charlotte Dujardin, riding Gio, competes in the equestrian dressage individual final at the 2020 Summer Olympics, Wednesday, July 28, 2021, in Tokyo. Three-time Olympic gold medalist Charlotte Dujardin of Great Britain has withdrawn from the Paris Games after a video emerged that she says shows her behaving inappropriately while coaching other riders. (AP Photo/David Goldman, File)

Han menar dessutom att det är en föråldrad metod att få hästen att träna bättre, och att det inte råder några som helst tveksamheter huruvida hon träffar hästen eller inte, och att bevisen är ”solklara”.

– Du kan med säkerhet se att några av rappen träffar hästen, och att hästen var stressad över det. Det är en korkad grej att göra för hästens inlärningsprocess, säger Åkerström.

Läckta videon på Dujardin (varning för starka bilder):

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev