Ebba Andersson gick från enorm besvikelse på OS, till succé på VM.
Nu släpper hon en bok som hoppas ska hjälpa unga elitidrottare.
– Jag kunde känna skam, säger hon.
Ebba Anderssons OS i Peking blev inte vad hon hade hoppats på. Hon hade gjort strålande resultat i tester under hösten, och försäsongen hade varit bra. Men under OS, när det gällde som mest, så blev inte bättre än sexa individuellt. Och med bara kilometern kvar av tremilen tappade hon på samtliga åkare, och bronsmedaljen som tycktes vara hennes tappades.
Avslöjar nya satsningen
Ett år senare blev hon VM-drottning. Andersson vann VM-guld både i skiathlon och 30 kilometer masstart, och tog dessutom bronsmedalj i 10 kilometer individuell start, samt i stafetten. Vad var det egentligen som hände under året? Hur blev förändringen så stor? Det släpper Ebba Andersson nu en bok om, på Storytel, den 30 april.
I boken uppmanar Ebba Andersson främst yngre elitidrottare att inte se förbi varningssignaler när man pressar kroppen för hårt, och som exempel lyfter hon utebliven mens. Hon menar också att hon känt skam när hon haft problematik tidigare, något hon nu vill hjälpa stävja.
– Första gången den inte kom reagerade jag. Det var lite märkligt. Men jag förstod att det händer många elitidrottare, det är en naturlig mekanism om man pressar kroppen hårt, så jag fann acceptans i det. Ingen mens, inget konstigt. Jag orkade träna, tyckte mig äta det jag behövde, fortsatte utvecklas, allt tuffade på, säger Ebba Andersson till Aftonbladet.
Uppmaningen: “Ta det på större allvar”
Ebba Andersson gjorde allt för att få ordning på både kost och återhämtning. Andersson hade visat tecken på överträning redan ett år innan OS, men ignorerat alla tecken, den uteblivna mensen inklusive. Bara några månader efter Ebbas helomtag – som innefattade möten med kostrådgivare, gynekologer och en mental coach – började kroppen visa signaler på att den mådde bra. Samma höst, alltså 2022, började även värdena vara bättre, och drömmen om VM-guld började väckas.
– Det var en bekräftelse på att förändringarna gett resultat, men fortsatt kände jag inte att jag hade lyft mig som skidåkare. Först när jag kom på snö föll de pusselbitarna på plats, säger hon.
Nu vädjar Ebba Andersson, med sin bok som hjälp och guidning, att yngre inte ignorera tecken som oregelbunden mens.
– Ta det på större allvar. Jag hade behövt någon typ av information, för man har fullt upp med att utvecklas och öka på satsningen. Men är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting. Vad ligger bakom? Jag har själv känt av effekten när den blivit regelbunden igen.