Förbundets nya beslut får skidskyttarna att koka

Trots att majoriteten av åkarna var emot IBU:s nya förslag om en förändrad startordning så har det internationella skidskytteförbundet struntat helt i det.
Flera av de svenska åkarna tycker att det är bedrövligt.
– Jag missnöjd med utfallet. Det här är ingenting som kommer gynna mig, säger Elvira Öberg till Expressen.

Nästa säsong kan komma att bli den tuffaste någonsin för de framgångsrika skidskyttarna. Inte bara för våra svenska stjärnor, utan för hela den samlade eliten. Anledningen är att det internationella skidskytteförbundet IBU har gjort en stor förändring med startordningen i sprint- och distanstävlingarna.

Stort missnöje bland åkarna

Nu kommer inte längre de 15 bästa åkarna i världscupen (alltså de som rankas högst) få välja vilken startgrupp de vill vara i. IBU har beslutat att de i stället måste starta i slutet av varje tävling. Det kommer innebära en lång väntan och en lång uppvärmning för de bästa åkarna.

De skidskyttar som engagerat sig i frågan upplever det inte heller som att IBU har brytt sig så mycket om att höra deras åsikter.

– Jag missnöjd med utfallet. Det här är ingenting som kommer gynna mig. Jag tycker att det är väldigt tråkigt hur processen har gått till. Där IBU, vad jag har läst om det i efterhand, själva tycker att det har varit en lång och bra process. Enligt dem har allting gått rätt till. Det blir man inte så jätteimponerad av, säger Sveriges bästa åkare på damsidan, Elvira Öberg.

LÄS MER: Den verkliga anledningen till varför Mona Brorsson flyttade till Stockholm – det var inte för jobbet i Vinterstudion

Hon menar att det finns stora risker med det nya systemet. Det kommer bli klurigare att veta hur de ska hålla värmen så lång tid. Det kommer att ta lite tid för elitåkarna att vänja sig med det nya systemet och att hitta en hållbar strategi.

Sebastian Samuelsson: ”Dåligt system”

– Att förhållanden riskerar att bli sämre kan jag inte göra något åt, men det handlar om uppvärmningen. Risken är att vi står i Nove Mesto, det finns inget uppvärmningsspår och jag har startnummer 75. Hur ska jag då värma upp? För där finns inget snö att värma upp på eftersom spåret de tävlar på är det jag ska värma upp i, säger Öberg.

Alternativet då kan bli att åkarna får ge sig ut och springa eller cykla vid sidan av spåret. Någonting som inte alltid är så enkelt att göra. Det bygger också på att man är helt skadefri och klarar av att springa.

En annan som är emot IBU:s beslut är Sebastian Samuelsson, som faktiskt är ordförande i aktivas kommitté. Tyvärr fick han snabbt uppfattningen att förbundet redan hade bestämt sig. Det fanns inte mycket att göra.

LÄS MER: Linn Gestbloms ord om haveriet på egna bröllopet

– Det är många som gärna uttryckt sina åsikter, många är väldigt arga skulle jag säga. Det känns väldigt mycket som att man har bestämt sig för det här. Och faller hela tiden tillbaka på att om det är dåliga förhållanden så ska man byta system. Det vill jag hävda är varannan tävling ungefär och ett system som fungerar hälften av gångerna är ett väldigt dåligt system, men det har man från IBU:s håll inte hållit med om, säger Samuelsson.

Det här låter ju helt galet. Hur kan IBU helt gå emot åkarna och strunta i deras åsikter? Det kan de komma att få äta upp i vinter.

Vad tycker du om det här? Kommentera gärna på Sportbibelns Facebook-sida.