Vissa längdskidåkare tjänar stora pengar på sporten.
Andra betydligt mindre.
– Det känns lite tråkigt att stå där med en jättecheck där det står 1 000 kronor, säger Marcus Grate till SVT.
Åkare i världstoppen av längdskidåkningen tjänar bra pengar på sitt yrke. Stjärnor som Frida Karlsson, Ebba Andersson och Linn Svahn har inga problem att leva på sin sport. Vilket är positivt då en elitsatsning kan bli väldigt dyrt sammanslagt.
Svahns önskan
Förra säsongen drog Frida Karlsson in mest av alla längdskidåkare, med sina nästan 2,2 miljoner kronor. Sprintexperten Jonna Sundling tjänade 1,6 miljoner under samma period, och Ebba Andersson över 1,5 miljoner kronor. Herråkaren som tjänade mest på förra säsongen var Calle Halfvarsson, som drog in 750 000 kronor.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Men i skiktet under världstoppen är det tuffare ekonomiska förutsättningar. Något Linn Svahn kritiserar.
– Jag tycker att klyftorna är lite för stora i vår sport. Det är ett väldigt stort gap. Jag hoppas att det jämnas ut. Jag tycker att man ska tävla för att prestera och inte behöva välja utifrån vad som blir bäst ekonomiskt, säger hon till SVT.
Karlssons kritik
Även Frida Karlsson tycker att pengarna borde jämnas ut mellan de olika nivåerna.
– Det är ju nivån under toppen som är i stort behov av prispengarna, där tycker jag man ska lägga mer kraft. Jag tror ändå på att jobba med bredden på så sätt. Det är inte så många som kan leva på skidåkningen, och för de som är i toppen så rullar pengar in från olika håll, säger Karlsson till kanalen.
Artikeln fortsätter efter bilden.
I de nationella tävlingarna ligger prispengarna på lägre summor. Vinnaren i förra årets Sverigepremiär i Bruksvallarna fick 1 500 kronor. Det var det flera av åkarna som reagerade på. Årets upplaga av Sverigecupen kommer ha samma nivåer på prispengarna.
– Beroende på vilka tävlingar det är, så har vi en halv miljon till en miljon tittare på vissa. Det känns lite tråkigt att stå där med en jättecheck där det står 1000 kronor. Ska vi ha checkarna då, eller kan vi höja pengarna i stället?, säger Marcus Grate om de låga summorna.