Flourvallan förbjuds.
Det oroar Frida Karlsson.
– Jag är lite orolig att det är ett förhastat beslut, säger hon till SVT.
Det har varit ett av de mest omdiskuterade ämnena inom skidsporterna det senaste åren. Ämnet flour, som funnits i vallan, är farligt och kan innebära stor hälsorisk – och det är således på tiden att det kommer ett förbud för det.
Stora diskussioner
I våras klubbade Fis igenom ett förbud och redan till vintern är det planerat att träda i kraft, men det pågår just nu stora diskussioner kring hur ska kontrolleras att förbudet följs. Det finns en kontrollmaskin som ska testa vallans innehåll, men många räds över att det kommer att gå att fuska sig igenom testerna.
Frida Karlsson håller med.
– Jag är lite orolig att det är ett förhastat beslut. Man vill ju vara 110 procent säker på att kontrollmaskinen duger och att man verkligen kan säkerställa att alla har lika förutsättningar. Annars tycker jag att det är dumt att ta det så förhastat, säger Frida Karlsson till SVT.
”Värre än doping”
Experter inom landslagen har menat att flourvallan och testningen av det kan bli ”värre än doping” sett till fusket.
– Om det inte finns en fungerande testapparat så kommer vi tyvärr att få se väldigt orättvisa tävlingar. Då gynnar det länder som är beredda att fuska för att nå framgång, säger SVT-experten Anders Blomquist.
Frida Karlsson instämmer.
– Om det går att komma undan så är det många som försöker med det. Det har man ju sett, säger hon.
LÄS MER: Anja Pärson starka ord – öppnar nu upp om mardrömskraschen i OS: ”En kamp mot döden…”