Stor förändring inom skidskyttet.
Då rasar flera av världens bästa – och tvingar Sebastian Samuelsson att agera.
– Vi hoppas hitta en lösning, säger svensken.
Skidskyttesäsongen är nu bara några månader bort, men i år kan det ske med en stor förändring. Tidigare har de allra bästa åkarna i världen, under världscuplopp och under VM, fått välja i vilken startgrupp man velat gå ut i. Många har valt att inleda tidigt för att få så bra förutsättningar som möjligt, men det har lett till att sämre rankade åkare får avsluta – och slutet på tävlingarna saknar därmed ofta någon spänning.
Stora förändringen
Det vill nu IBU, det internationella skidskytteförbundet, få ändring på. Man har därmed kommit med ett förslag att man inte längre får välja, utan att åkarna automatiskt kommer fördelas i någon av de fyra startgrupperna. IBU:s förslag är att de bästa åkarna får starta i grupp tre, alltså sent i loppet, för att på så sätt få tv-tittarna att stanna längre i varje tävling. Men förslaget har inte tagits emot väl.
Enligt norska NRK har flera stjärnor reagerat med ilska då de anser att de kan tvingas starta i sämre förhållanden. Den norske stjärnan Vetle Sjåstad Christiansen menar dessutom att förslaget är kontraproduktivt, då många kanske inte orkar kolla klart tävlingarna.
– Vi var lite osäkra på om en tittare som såg skidskytte och inte såg några av dom bästa från start orkade att sitta och titta till startnummer 60-70-80 innan ledaren i världscupen startade. Det hade åtminstone inte vi gjort. Då hade vi snabbt zappat över till en ny kanal eller något sådant. Så vi tycker det är ett dåligt argument, säger han till NRK.
Sebastian Samuelsson tvingas agera
Nu pågår, enligt NRK, en kampanj för att få IBU att ändra sig – och där spelare Sebastian Samuelsson en stor roll. Han är med i de aktivas kommitté, och kan nu tvingas fram att hitta en lösning med IBU för att göra alla nöjda.
– Vår kommitté är i dialog med IBU och hoppas att vi kan hitta en lösning som både aktiva, IBU och TV kommer att vara nöjda med. Det viktigaste för oss är att representera dom aktiva, säger Samuelsson.
Det ska dessutom finnas en underskriftskampanj från flera länder för att stoppa förslaget. Vetle Sjåstad Christiansen drar en jämförelse med den alpina åkningen.
– Där kapas i regel TV-sändningen efter dom trettio första. Vi vet att det är 30-40-50 bra åkare på start. Några gånger händer det överraskningar. Då accepterar man att läsa på nyheterna efteråt att en överraskning kom in och slog Kilde eller vann eller kom på pallen, säger Christiansen.