Många norska idrotta har nått stora framgångar med succéknepet.
Nu ska Linn Svahn göra likadant för att bli världens bästa skidåkare.
– Vi ska prova det med Linn under sommaren, erkänner skidtränaren Ola Ravald för längd.se.
Senaste skidsäsongen blev Linn Svahns stora comeback som skidåkare. Efter att ha kämpat i två års tid för att bli kvitt skadebekymmer så prickade hon in superformen under vintern och återvände till världstoppen igen.
Svahns succé
När sprintspecialisten tog sin första världscupseger på över 1 000 dagar under Tour de Ski så växlade hon upp rejält. Svahn radade upp segerlopp och vann den totala sprintcupen samt kom dessutom tvåa i den totala världscupen.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Nu ska hon ta det till nästa nivå och bli världens bästa skidåkare kommande säsong. Svenskar ska nu haka på stora succétrenden som började i Norge, långt ifrån skidåkningen.
Hakar på trenden
Den norske löparen Marius Bakken var en av de första att börja använda dubbla tröskelpass i sin vardagliga träning, och det gav effekt direkt. Även bröderna Ingebrigtsen och svenske löparen Andreas Almgren har nått stora framgångar med nya träningsmetoden.
— Jag har inte koll på hur alla skidåkare tränar, men generellt kan man kanske säga att vi är lite gammalmodiga och konservativa när det gäller träning inom skidåkningen. Och jag tycker att det som sker med träningen inom friidrotten är spännande. Sen finns det ju tydliga skillnader mellan löpning och skidåkning. Men jag tror att det går att utveckla mer än vad vi gjort, säger Svahns personliga tränare Ola Ravald till längd.se.
– Jag vet att de norska herrarna i IBU-cupen på herrsidan förra säsongen körde en del dubbeltröskel under säsongen, och det var något som de fick ut mycket effekt av. Om vi tar Johan Olav Botn, som har otroligt hög fart i spåret, så såg vi honom köra tröskelpass på eftermiddagarna efter att han tävlat på förmiddagen.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Dubbla tröskelpass innebär att idrottarna tränar två fartpass på samma dag i tröskelintensitet. Syftet är att få till en utökad mängd av kvalitetsträning som inte är intervallbelastning och Svahn ska nu testa succéknepet under försäsongen för att bli snabbare till kommande säsong.
– Ja, vi har en plan att lägga in dubbeltröskeldagar och eventuellt även block med dubbeltrösklar för Linn nu under sommaren för att prova detta. Det kan finnas vissa fördelar att vinna på ”pass 2” på eftermiddagen utifrån vad du gjort i träningen på förmiddagen, säger Ravald till skidsajten.
55-årige Ola Ravald är tränare inom både längdskidor och skidskytte i Sverige och tidigare jobbat för Norges landslag. Han förklarar planen mer detaljerat för de mer nördiga skidintresserade.
– Som tanken är nu så handlar det i så fall om att lägga in detta under uppbyggnadsperioden och då tänker jag att vi ska köra två eller i enstaka fall tre ”dubbeltröskeldagar” per vecka. Detta kan innebära dagar där vi exempelvis kör skejt 45-50 minuter effektiv tröskelintensitetstid på förmiddagen och sen antingen ett stakpass, eller för den delen löpning eller klassiskt på eftermiddagen. Även detta mellan 45-50 minuter effektiv tid. Det innebär att det blir mellan 1,5-2 timmar per dag. Och då är det väldigt viktigt att belastningen inte är för hög, så på de passen tror jag att det är viktigt att vi gör laktattest för att se till att belastningen är på rätt nivå, säger han i intervjun.
Visst ser man fram emot en ny säsong med Frida Karlsson? Dela artikeln och säg din åsikt!