Svenskorna tog tre av de fyra topplaceringarna i loppet i Gällivare.
Efteråt kritiseras Sverige för detaljen i tävlingen.
”Pinsamt Sverige!”, skriver norske krönikören Ernst A. Lersveen på X.
Efter världscuppremiären i Ruka, där det blev stora svenska framgångar på damsidan, var det dags att vända hem till Sverige och Gällivare under helgen. Men det blev med ett stukat lag då flera åkare blivit sjuka i corona.
Svenska framgångar
Det blev ändå en bra helg för svenskorna. Under söndagen vann Moa Lundgren, Emma Ribom, Ebba Andersson och Moa Ilar stafetten. Det var första gången sen 2009 som damlaget vann en stafett i världscupen. I 10 kilometers-loppet blev det för första gången den här världscupsäsongen inte svensk seger. Men Andersson, Ilar och Ribom befann sig alla topp fyra, efter vinnaren Jessie Diggins.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Totalt var det nio svenskor som stod på start inför 10-kilometraren. Utöver de tre i topp var det Moa Lundgren (19:e plats), Louise Lindström (21:a plats), Lisa Ingesson (27:a), Evelina Crusell (36:a), Märta Rosenberg (38:a) och Ingrid Hallquist (49:a). Yngst i gänget är Evelina Crusell, född 2004. Därefter kommer Märta Rosenberg och Lisa Ingesson, båda födda 2002.
Det svenska laget hade dock kunnat starta med tolv åkare, eftersom tävlingarna var på hemmaplan i Gällivare.
Norsk kritik
Trots flertalet unga och icke-ordinarie åkare får Sverige nu hård kritik för att vi inte fyllde upp vår kvot av åkare.
”Pinsamt Sverige! Som värdnation har svenskarna tolv platser på dagens 10 km i Gällivare, men bara fyllt nio. Lämna det till de unga, låt dem få erfarenhet”, skriver norske krönikören Ernst A. Lersveen på X, tidigare Twitter.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Längdchefen Lars Öberg pekar på de många covid-fall den svenska truppen drabbats av (Frida Karlsson, Linn Svahn, Jonna Sundling och Johanna Hagström). Landslagschefen Anders Byström menar i sin tur att det funnits sjukdomsfall även bland reserverna, och att det inte kändes rättvist att kalla nya med bara några dagars varsel.
LÄS MER: Jonna Sundlings chock efter svåra beskedet – satte sambon Anton i skräck: ”Han var livrädd”
Men det köper inte Ernst A. Lersveen.
– Här köar det tjejer som mer än gärna är med på det här. De behöver inte en hel advent för att förbereda sig för ett skidlopp. Det är något de alla älskar att göra. Åkare måste vara beredda på att åka längdskidor, och det är de nästan varje helg efter att snön har kommit. Eller går det så långsamt för svenskar att de måste ha mer tid än andra att förbereda sig? Jag vet inte, säger Lersveen till Nettavisen.
LÄS MER: Stora ilskan mot Alvar Myhlback efter debuten – kritiseras nu och fick höra hårda orden: ”Inte okej”