Norge har länge använt sig av astmamedicin till sina skidåkare.
Nu kommer ny forskning som kan förändra allting.
– De är dopade allihopa, dundrar ryska landslagstränaren Jurij Borodavko.
Användningen av astmamedicin inom längdskidåkningen har länge varit ett omdiskuterat och oerhört känsligt ämne. Norge har blivit rejält kritiserat senaste åren för att så många av deras åkare tar astmamedicin kontinuerligt.
Norska beskedet
Många har hävdat att det borde klassas som prestationshöjande och förbjudas som doping. Men enligt Internationella antidopingorganisationen, Wada, har norska åkarna inte brutit mot några regler.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Fast nu kommer ny forskning som kan förändra allt. Norska tidningen VG rapporterade om en färsk studie under skid-VM som enligt uppgifter ska bevisa att astmamedicin har en ”betydande prestationshöjande effekt”.
Ryska jätteilskan
Enligt studien som utförts på tolv friska idrottare har astmamedicinen förbättrat prestationen med upp till tre procent.
– I uthållighetsidrotter är den skillnaden gigantisk och kan fälla avgörandet mellan seger och förlust, säger Jürgen Steinacker, som var ansvarig för forskningsstudien på Universitetssjukhuset i Ulm, Tyskland.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Nya forskningen om astmamedicinens påverkan har nu väckt enorm ilska hos Ryssland, som för närvarande är avstängda från all internationell längdskidåkning.
– Alla som har medicinsk dispens är dopare, däribland astmatikerna med. De är dopade allihopa. Problemet är att det är antidopingorganisationerna som gör detta möjligt, säger ryske landslagstränaren Jurij Borodavko till sajten Nia Rovost.
Norges landslagsläkare Ove Ferangen erkänner för tidningen VG att 50-70 procent av landslagsåkarna i Norge har diagnostiserats med astma och använder därför medicin i samband med tävlingar. Han är dock mycket tveksam till den nya forskningen.
– Jag tvivlar på att den här studien kommer ha någon betydelse, säger norske läkaren i intervjun.
– Tidigare forskning har tvärtemot visat att astmamedicin faktiskt inte har någon prestationshöjande effekt. Men det är klart, om det framkommer ny information så får ju Wada titta på saken.
Vad tycker du om Norges användning av astmamedicin? Dela artikeln och säg din åsikt!