Tv-tittarna överger längdskidorna. Och även åkarna har lessnat på delar av sporten.
Flera svenska stjärnor vill göra om Tour de Ski ordentligt.
– Det är en ganska mesig tour, tyvärr, säger Calle Halfvarsson.
Längdskidorna har tappat nästan hälften av sina tv-tittare de senaste åren, rapporterar NRK. Det norska tv-bolaget hänvisar till en årlig sammanställning som medieanalysföretaget Nielsen har gjort för Internationella skid- och snowboardförbundets räkning.
För sex säsonger sedan, 2017–18, sågs världscuptävlingarna av totalt 1,16 miljarder tittare. Förra säsongen var siffran nere i 690 miljoner.
Rysslands frånvaro på grund av Vladimir Putins invasionskrig i Ukraina pekas ut som ett skäl, och ryska tittare är inte längre med i beräkningen. Att sändningarna bytt kanaler i flera länder – i Sverige från SVT till Viaplay – nämns som ett annat.
Tourens framtid hotad
Sådant åtgärdas givetvis inte i en handvändning. Men det finns sätt att öka attraktionskraften både för tittare och utövare, tror de svenska landslagsåkarna.
Artikeln fortsätter nedanför.
Bland annat borde Tour de Ski, vars 18:e upplaga avslutades i helgen, göras om, säger Calle Halfvarsson.
– Det är en ganska mesig tour, tyvärr. Vi klarar mer än så här, det är jag helt övertygad om, säger Halfvarsson.
Trots att han själv kom in i årets tour tydligt påverkad av en nylig släng av covid-19 upplever han inte att tävlingarna slitit så hårt på honom. Därför skulle han vilja se en större utmaning kommande säsonger. Annars finns det ingen framtid för Tour de Ski, säger den 34-årige veteranen.
– Inte om man ska fortsätta som nu. Då tror jag att man drar ner det, och gör touren tråkigare och tråkigare. Då har man ingen framtid i det. Jag tror att man måste tuffa till den ordentligt.
”Inget monsterupplägg”
Han vill se en längre tour med fler etapper, och får medhåll av William Poromaa.
– Jag hade tyckt att det hade varit roligare med fler tävlingar och tuffare än vad det är nu. Det hade jag absolut tyckt, säger Poromaa.
Artikeln fortsätter nedanför.
Linn Svahn gillar touren som koncept. Men inte heller hon känner att evenemanget är en sådan kraftmätning som det ibland målas upp som.
– Touren är inte så tuff. Vi tävlar tre dagar, vi vilar en dag, vi tävlar två dagar, vi vilar en dag och tävlar två dagar. Det är inget monsterupplägg.
Svahn vann tre av sju etapper i årets Tour de Ski, men blev ändå inte bättre än sexa i sammandraget. Där finns det saker att skruva på, säger hon.
– För egen del hade jag gillat om segrarna hade betytt mer. Nu är det kanske en fördel att vara väldigt stabil, det spelar inte så stor roll om man är etta eller sexa. Jag gillar touren, men jag tror att vi kan utveckla den. Men jag vill inte att den ska försvinna.
Saknar ett inslag
Frida Karlsson är Sveriges senaste vinnare av Tour de Ski. Fjolårssegraren ser också delar som går att justera, och har ett konkret exempel:
– Det finns förbättringspotential. Till exempel om man går vidare i en sprint, om man går till kvarten och blir utslagen där. Då har man tjänat max tio sekunder på dem som åkte ut i kvalet. Men så har du stannat i tre timmar till och värmt upp en gång till. Det är nästan som att man inte hade velat gå vidare då, säger Karlsson.
Merparten av de svenska åkarna vill dessutom att touren återinför ett gammalt koncept. Fram till 2020 kördes den avslutande etappen, klättringen uppför Alpe Cermis, som en jaktstart där den som var först upp också vann touren.
Calle Halfvarsson tycker att det vore konstigt om inte Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) byter tillbaka från den nuvarande masstarten.
– Jag hoppas att Fis kan lyssna på de aktiva, på media och alla. Alla vill väl ha tillbaka jaktstarten? Om de inte kan lyssna på det och ta åt sig, då blir jag väldigt förvånad. Då är det ju fel folk som jobbar där, säger Halfvarsson.
Vad tycker du om upplägget för Tour de Ski? Dela artikeln och säg din åsikt!