Sjuka detaljerna – så blev Kläbo bäst i världen på sprint och distans: ”Tränade 18 timmar på två dygn”

Han har alltid varit sprintspecialisten.
Men i VM visade Johannes Hösflot Kläbo att han även kan hota på distans.
Nu avslöjas sjuka detaljer om träningen bakom succén.
– I vintras tränade han 18 timmar på två dygn, säger hans morfar, Kåre Hösflot.

Johannes Kläbo är bara 24 år gammal men är redan en etablerad världsstjärna inom längdskidåkningen. Norrmannen vann två guld i sitt allra första OS 2018, då han vann både sprinten och sprintstafetten, och länge sedan dess har han varit i stort sett ohotad inom just sprint.

Hemligheten bakom succén

Men i år höll han på att göra någonting som bara en enda längdåkare gjort tidigare. Kläbo höll för trycket i VM-sprinten i Oberstdorf tidigare under året, och i söndags så gick han dessutom i mål först i femmilen. Bara Petter Northug har tidigare vunnit sprint och femmilen under samma mästerskap, och Kläbo var mästare i båda distanserna i någon timme, innan han diskades efter en händelse på upploppet.

Foto: Bildbyrån

Men i Norge så anses Kläbo vara den moraliska vinnaren av loppet, och det är ingen slump att han tagit så stora kliv i sin utveckling utöver sprinten. Bakom succén ligger en enorm satsning med just syftet att bli bäst i världen på kort och lång distans.

– Vi lägger normalt en träningsplan i maj. Den här säsongen, på grund av pandemin och hela schemat, så la vi alla äggen i en korg. I år är det VM i Oberstdorf som gäller. Och ingenting annat, säger Kläbos morfar, tillika tränare, Kåre Hösflot till NRK, och fortsätter:

– Jag var runt och pratade med lite folk på Toppidrettssenteret (ett utbildningscentret för Norges främsta atleter) och frågade om de hade koll på om det är möjligt att bli världens bästa sprinter och distansåkare. Det var ingen som hade några bra svar på hur man går till väga, så vi fick helt enkelt testa oss fram.

Tränat 1 000 timmar

Och Kläbos hemlighet var helt enkelt fler träningstimmar. Enligt NRK tränade han förra vintern 900 timmar, och den här säsongen utökade han till över 1 000.

Dessutom så ska Kläbo ha ändrat innehållet i hans allra hårdaste pass, som han kör två-tre gånger i veckan. Kläbo ska dessutom testat att köra extremt långa träningspass, som mest nio timmar – två dagar i rad.

– Vi gjorde ett test för att se hur det skulle fungera, och då körde vi nio timmar på ett dygn. I vintras körde vi två sådana i följd, så totalt 18 timmar på två dygn. Då är det cykel och rullskidor. Cykel i sju-åtta mil, sen hård intervallträning på rullskidor i en brant uppförsbacke. Och sen cykel hem igen, säger Kåge Hösflot.

Foto: Bildbyrån

Hösflot trycker också på det faktum att Kläbo fortfarande är ung, och ”bara” har 7 000 träningstimmar i bagaget. När han klev in i OS 2018 hade han bara 3 000.

– Och den gamla standarden var ju att man inte kunde bli världsmästare eller OS-mästare om man inte hade tränat 10 000 timmar, säger han.

LÄS MER: Linn Svahns allra första ord – bryter nu tystnaden efter VM-fiaskot: ”Därför har jag inte sagt någonting”