Över en natt blev doldisen Marie-Helene Östlund ”Billan” med hela svenska folket.
Nu berättar skidhjälten om nya livet – över 30 år efter det bragdartade VM-guldet.
– Vi har vårt hem som arbetsplats, säger hon till SportExpressen.
Hon var okänd inför skid-VM 1987 i tyska Oberstdorf. Men Marie-Helene Östlund, tidigare Westin, skulle komma att lämna mästerskapet som en sensationell nationalhjälte.
Billans bragd
Bara 20 år gammal överraskade hon alla och vann ett sensationellt VM-guld i längdskidor. För den otroliga prestationen vann hon även både Bragdguldet och Jerringpriset och landslagsåkaren blev ”Billan” med hela svenska folket.
Det blev enorm uppmärksamhet och hon gick från doldis till folkkär över en natt.
– Jag var blyg, det kändes mest bara jobbigt, säger hon i dag om bragden till SportExpressen.
Hjältens nya liv
Karriären kunde sedan summeras med 1 VM-guld, 1 VM-silver och 2 VM-brons samt hela 19 SM-guld. Över 30 år senare lever ”Billan” Östlund ett helt annat liv.
Tillsammans med maken Erik Östlund, också världsmästare i längdskidor, har de byggt upp sitt alldeles egna paradis på en ö i Hälsingland. De driver en restaurang- och konferensanläggning med 74 bäddar på Kungsholmen.
– Vi köpte det i november 1988. Det är vårt paradis. Vi har vårt hem som arbetsplats. Vi hade många stora bokningar, men när coronapandemin bröt ut bokade alla gäster av. Det slår förstås hårt på ekonomin, säger hon till kvällstidningen.
Hyllar damerna
Istället för att ta hand om en hel del gäster får paret Östlund nu möjlighet att renovera sin anläggning. Hela 600 000 kronor har investerats i en nybyggnation, där även en ny entré ska byggas till komplexet.
Billan och maken försöker även hålla igång skidåkandet så gott som det går, de tidigare världsmästarna.
– Ja, vi håller i gång. Vi åker skidor så mycket vi kan på vintern och är ute och rör på oss under sommaren, säger hon i intervjun.
55-åringen försöker även följa skidsporten så gått som det går. Även om hon har lämnat den världen bakom sig i sitt nya liv utanför skidspåren.
– Det blir mest på distans. Jag tycker att vi har ett fantastiskt damlandslag. Det finns hur många tjejer som helst som kan göra resultat. Jag tycker att de levererar gång på gång. På herrsidan går det lite tyngre, säger Östlund.
Kommer du också ihåg ”Billan” Östlunds bragdlopp? Dela artikeln och visa det!
LÄS MER: Svenske friidrottshjälten slog världsrekord för 30 år sedan – i dag har han det mest oväntade jobbet