Bronshjälten Anna Becks vackra gest för sin dödssjuke bror efter succén i Paralympics berör alla: ”Vi gör det tillsammans”

Anna Beck fixade Sveriges första medalj i Paralympics, ett brons i tempoloppet i cykel.
I Paris körde hon för sin cancersjuke bror.
– Mikael, den här är för dig, säger hon i SVT:s sändning.

Strax före OS fick paracyklisten Anna Becks bror besked om att han har obotlig cancer, vilket hon berättat om på Instagram.
– Vi sade innan jag åkte att han kämpar med sitt och jag kämpar här för oss båda. Det har varit en utmaning men… vi gör det tillsammans. Det ger en extra dimension när han krigar på sitt håll, säger hon i telefon till TT med bruten stämma.

Den 44-åriga svenskan har varit obesegrad i tempo i två år och hon hade också snabbaste tiden i loppet i Paris.

Men Beck missgynnas av tävlingsupplägget där tre klasser slås ihop och det finns ett bonussystem. Det svenska laget visste att det skulle bli svårt att ta medalj.

”Hon är unik”

Och det satt hårt inne. På slutet var hon fyra, en sekund efter.
– Vi hade en plan med att ge henne tider och coacha henne de tre sista kilometerna, då vi visste att hon kunde ta in tid. Och hon lyckades, hon levererar. Hon är unik och gör det vi ser inte är möjligt, säger förbundskaptenen Michael Lindgren, tydligt rörd, till SVT.

Artikeln fortsätter nedanför.

På grund av bonussystemet vann Maike Hausberger, Tyskland, med 15 sekunders marginal till Frances Brown, Storbritannien. Beck var ytterligare drygt åtta sekunder efter. Hausberger kör i C2 och Brown i C1.

Den 44-åriga svenskan hade tre tiondelar marginal till fyran Flurina Rigling (C2).
– Jag fick höra att jag låg på medalj men att det var jättetajt på slutet, och det var det ju. I början fick jag inte med mig farten i kurvorna och det tog lite tid att komma in i det, säger Beck till TT.
– När det blev mer uppför och backar tyckte jag att det kändes bra. Men sista backen är både brant och lång och då var det det inte mycket kvar – men tillräckligt.

Jagar ny medalj

Becks styrka är uthålligheten.
– Jag har tränat mycket och tål att ligga högt och jag kan hantera mjölksyran både kroppsligt och mentalt – och kan fokusera på att härda ut hela vägen.

LÄS MER: Thobias Montlers tuffa beslut efter enorma OS-besvikelsen – bryter nu helt med profiltränaren Yannick Tregaro: ”Det värsta”

Anna Beck tog silver i tempo i Paralympics i Tokyo 2021 och silver även i linjeloppet.

På lördag körs linjeloppet i Paris och då tas inga hänsyn till klasserna utan den som är först i mål vinner. Det är en fördel för Beck som förstås siktar på medalj igen.
– Jag hoppas och ska ge allt.

Har du större medaljchans i linjeloppet?
– Ja, kanske, jag ska göra allt för att det ska bli så.

Dela artikeln för att hylla bronshjälten Anna Beck! 🇸🇪

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev