Ett OS-guld i friidrott i Paris är värt över en halv miljon kronor.
En historisk nyhet som har gått den svenske OS-titelförsvararen Daniel Ståhl förbi.
– Häftigt! säger den 31-årige diskuskastaren.
För en knapp månad sedan kom beskedet att Internationella friidrottsförbundet (World Athletics) belönar guldmedaljörer i Paris-OS i sommar med runt 540 000 kronor (50 000 dollar).
Alla andra idrottare får nöja sig med äran, precis som det varit under alla tidigare olympiska spel för alla idrotter. Den svenska diskusstjärnan Daniel Ståhl hade dock ingen koll på det historiska beslutet.
– Det hade ju varit kanonbra, om det hade blivit så, säger Ståhl när TT frågar om hans syn på prispengarna.
TT får upplysa honom om att det är klart att så blir fallet.
– Okej. Häftigt! säger Ståhl, som vann OS-guld i Tokyo 2021.
Ståhls lycka
Så du välkomnar den utvecklingen?
– Många idrotter och många friidrottsgrenar har det inte så lätt. Vi kastare har det inte så bra heller egentligen. Det är bara guld om man får någon prispeng.
Artikeln fortsätter nedanför.
Sebastian Coe, ordförande för friidrottsförbundet, sade i ett uttalande att det handlar om att ”en del av intäkterna som genereras av friidrottarna vid ett olympiskt spel ska ges till de som gör OS till det globala spektakel som det är”.
– Det är häftigt att se att friidrotten visar de framstegen. Jag tror simningen kommer att gå efter, sade den svenska simstjärnan Sarah Sjöström till TT för några veckor sedan.
Pengarna kommer från de intäkter som IOK (Internationella olympiska kommittén) delar ut till de olika OS-idrotterna, men vägvalet har väckt kritik.
De sommarolympiska förbundens organisation (ASOIF) ansåg att ”det underminerar de olympiska värderingarna och det unika med OS”.
– Alla tycker olika och så vidare, säger Daniel Ståhl och fortsätter:
– Jag tycker att alla idrottare är värda att få någon liten peng faktiskt. Vi sliter och tränar så hårt och försöker göra vårt bästa i alla sammanhang.
”De är svinrika”
Även Armand Duplantis vann OS-guld 2021 i Japan och har välkomnat beskedet.
– De (World Athletics) vill väl göra det bra för sina egna friidrottare. Men man kunde också tyckt att IOK, som är svinrika, kanske ska börja tänka på att införa några prispengar, sade stavhopparen i april till Expressen.
Internationella friidrottsförbundet planerar att belöna samtliga medaljörer vid OS i Los Angeles 2028.