Storslam på Idrottsgalan.
Då skojade Hopplandslaget till det:
– Välkomna till vår sekt.
Nils van der Poel var till sist den enda som kunde hindra Hopplandslaget från en total jackpot när det kommer till Sveriges finaste idrottspriser. När Jerringpriset skulle delas ut så var det dock många som hade Hopplandslaget som favorit, och de fick rätt.
Vann prestigefulla priserna
Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson hade redan vunnit priset som Årets lag på Idrottsgalan, och fått ta emot Bragdguldet som man tilldelades i december. Och sen fick man även, som väntat, ta emot Jerringpriset.
På scenen var man tacksamma och ödmjuka.
– Vi åkte till Tokyo och tävlade, tävlade och tävlade. När vi vann det här guldet var det det absolut största vi någonsin åstadkommit. Men det var när vi kom hem som vi förstod att vi inte bara hade vunnit ett OS-guld. Vi hade även vunnit en ny publik – en jättestor sådan, säger Malin Baryard Johnsson i tacktalet.
Skämtet till sport-Sverige
Ridsporten har tidigare vunnit liknande priser, bland annat 2017 då Peder Fredricson överraskande vann Jerringpriset – och då fick höra att hästfolket var en sekt, som gjorde allt för att rösta fram sin vinnare. Under Idrottsgalan skojade förbundskapten Henrik Ankarcrona just om detta.
– När vi kom hem från Tokyo upptäckte vi att vi hade nått utanför vår egen lilla sekt, utanför vår egen familj, och till er vill jag bara säga: välkomna, säger han.
Men bortom skämten om ”hästsekten” så var man även tacksamma för vad framgångarna betytt för ridsporten som stort.
– Det häftigaste av allt är att vi har fått nya människor att upptäcka vår sport. Det betyder väldigt mycket, säger Ankarcrona till DN.