Jättekritiken mot att Stefan Holm blivit polisanmäld för sitt beteende mot en skolelev: ”Han är långtifrån ensam”

Stefan Holm agerade mot en skolelev som lärarvikare.
Nu har han blivit polisanmäld för misstänkt misshandel och sagt upp sig.
Vilket har väckt en jättekritik runt om i Sverige och den förre höjdhopparen har hyllats av många.

Under idrottskarriären blev Stefan Holm en nationalhjälte som vann ett oförglömligt OS-guld och fyra VM-guld under sin storhetstid. Nu för tiden är den förre höjdhopparen pappa och tränare till nya stjärnskottet Melwin Lycke Holm.

Holms agerande

Förra veckan gav han sig an en helt ny utmaning som lärarvikare på Engelska skolan och det blev en högdramatisk första dag på jobbet. Holm hamnade direkt i hetluften efter en uppmärksammad situation med en skolelev och har nu polisanmälts för misstänkt misshandel.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stefan Holm, höjdhopp
200616 Höjdhopparen Melwin Lycke Holm tränar tillsammans med pappa och tränaren Stefan Holm på Tingvalla IP den 16 juni 2020 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0001

Holm ska ha varit hårdhänt, tagit tag i elevens armar och burit honom mot hans vilja. Efter incidenten har han avslutat tjänsten och tiden som lärarvikarie blev bara en dag lång.
”Det bara brann till. Jag vet att jag inte får göra så här och att jag har gjort fel”, beskriver Stefan Holm själv händelsen.

Tydliga kritiken

Senaste dagarna har friidrottslegendaren överösts av hyllningar från svenskar som tycker att han har agerat helt rätt. Nu vädras ny kritik mot hela situationen och vad lärare egentligen får och inte får göra för att hålla ordning på ett klassrum.

Artikeln fortsätter efter bilden.

220830 Ett tomt klassrum på Rudsskolan under en fotografering den 30 augusti 2022 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0166

Journalisten Anela Murguz skriver i en ledare hos lokaltidningen Borås Tidning och vädrar sina ärliga åsikter under rubriken: ”Stefan Holm och andra utsatta lärare behöver stöd – inte polisanmälningar”.
”Men har han verkligen gjort fel? Det är av förklarliga skäl svårt för utomstående att veta vad som utspelade sig i Stefan Holms klassrum, men faktum är att regelverket, som ändrades 2022, ger lärare och annan personal rätt att ingripa fysiskt för att avvärja våld, kränkningar och andra ordningsstörningar”, skriver hon i sin åsiktstext.
”Ändå är fackförbundet lokalt i Värmland tvärsäkra på att det var rätt av skolan att polisanmäla Stefan Holm. Till P4 Värmland säger ordföranden för Sveriges Lärare i Karlstad att det inte går att köra en ’auktoritär stil’ i dagens skola. Här får man ge Sveriges Lärare rätt. Att det ser ut så beror på att man under lång tid låtit det lågaffektiva bemötandet utgöra normen för hur ledarskap ska utövas i ett klassrum. Att metoden är kraftigt ifrågasatt, lätt att feltolka och dessutom kontraproduktivt har inte hindrat skolor runt om i landet från att använda sig av den”.

LÄS MER: Peter Forsbergs stora livsbeslut vid sidan av hockey-VM – avslöjar nu framtiden: ”Något annat kan jag inte säga”

Murguz fortsätter sin kritik mot hur svårt det är för lärare i dagens samhälle och att en hyllad idrottshjälte hamnar i centrum för en mycket svårare situation.
”Stefan Holm – vars agerande delar såväl allmänheten som Skolsverige i två läger – ska inte få någon gräddfil för att han råkar vara känd. Han är långt ifrån ensam om att hamna i denna situation”, skriver hon i lokaltidningen BT.
”Men det krävdes en före detta OS-medaljör för att belysa hur orimlig arbetssituationen är för såväl obehöriga som behöriga lärare, och hur de inte kan räkna med vare sig arbetsgivarens eller fackets stöd när det väl bränner till. Inte undra på att det råder lärarbrist”.

Vad tycker du om Stefan Holms agerande? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version