Jenny Rissveds underbara formbesked – stod för jättekross med bara veckan kvar till OS: ”Är på en bra plats”

Elva minuter.
Så stor var marginalen när Jenny Rissveds vann SM-guld i mountainbike.
Stjärnan visar upp superform med bara veckan kvar till OS.

När OS avgjordes 2016 var Jenny Rissveds det kanske mest oväntade glädjeämnet i den svenska truppen. Hon var bara 22 år gammal när tävlingarna i Rio avgjordes, och hade i stort sett bara tävlat i U23-tävlingar internationellt.

Historiskt OS-guld

Rissveds hade dock visat att hon var en supertalang då hon året innan vann varje deltävling i världscupen för U23, men att hon skulle ta OS-guld var det nog få som hade räknat med. Hon blev den första svenska kvinnliga cyklisten att ta OS-guld någonsin, och den första svenska cyklisten att ta guld sedan Bernt Johansson 1976.

Jenny Rissveds blev över en dag en av Sveriges mest populära idrottare, och året efter belönades hon med Årets prestation på Idrottsgalan, Victoriastipendiet, samt H.M. Konungens medalj. När OS avgjordes i Tokyo senast blev det inte samma succé för Rissveds, som då kämpade rejält med formen. Men nu, inför OS i Paris, tycks hon vara i superform.

Är i superform

OS är nu bara drygt en vecka bort, och på torsdagen tävlade Rissveds i mountainbike-SM, och det slutade med en enorm kross. Rissveds åkte i mål som etta framför tvåan Linn Gustafzzon, men det var inte att Rissveds vann som var det anmärkningsvärda – det var med marginalen hon gjorde det på.

230521 Jenny Rissveds jublar efter seger i Nordiska mästerkapet i mountainbike den 21 maj 2023 i Göteborg. Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN

Segermarginalen skrev till slut till hela elva(!) minuter, och att säga att Rissveds är i bra form inför OS, som invigs den 26 juli, skulle vara att underdriva.

– Jag är på en bra plats, säger hon, enligt SVT.

SM-guldet var Rissveds elfte i karriären.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev