Ungdomsidrotten i Sverige är ordentligt degraderad under coronapandemin.
Det får Lasse Granqvist att reagera.
– Att inte få vara på en rink utomhus eller en bandyplan till exempel, det är obegripligt, säger han.
Under coronapandemin så har elitidrotten i Sverige blivit enormt påverkad. Förra årets SHL-säsong tvingades till exempel avslutades redan innan slutspelet, vilket ledde till att samtliga serier stängde ned- och uppflyttningar – och i fotbolls-Allsvenskan så genomfördes hela säsongen utan publik. Men även breddidrotten, och däribland barn- och ungdomsidrotten, påverkas kraftigt.
Ryter nu ifrån
Under vintern har den stora smittspridningen i Sverige lett till att ishallar, bandy-planer och innebandy-hallar tvingats hålla stängt, och allmänna isar har smälts efter beslut högre upp. Just att breddidrotten och ungdomsidrotten tvingas lägga ned, om än tillfället, kan påverka även på lång sikt.
Det menar åtminstone den folkkäre kommentatorn Lasse Granqvist, som ryter ifrån ordentligt.
– För det första är det en smittspridning som måste begränsas, all respekt för det. För det andra, när breddidrott inte får finnas till, det är en enorm utmaning för idrotten att få tillbaka barn och ungdomar, att få tillbaka breddidrotten och få igång motionsidrotten. Det är det viktigaste folkhälsoperspektivet som finns, säger C More-profilen på Niklas Wikegårds Instagram, vilket HockeyNews rapporterar om.
”Pratar bara om eliten”
Granqvist menar att den allmänna folkhälsan också, trots den stora smittspridningen, bör tas i beaktning.
– Vi pratar bara om eliten och ekonomi och pengar och vad som gäller där. Riksidrottsförbundet och andra idrottsansvariga måste ta in diskussionen om folkhälsan på dagordningen, det är oerhört illa när barn, ungdom och bredd försvinner från kartan, och den situationen har vi nu, säger han och fortsätter:
– Och igen, smittspridningen är massiv, jag fattar det, men situationen att inte få vara på en rink utomhus eller en bandyplan till exempel, det är obegripligt.
Lasse Granqvist hoppas nu att staten kliver in och hjälper idrotterna att återigen få igång breddverksamheterna när smittspridningen i Sverige minskar.
– Staten ger ju en stor penningpåse till Riksidrottsförbundet som sköter fördelningen och dem har ju lagt en stor procent till elitidrotten, för att kompensera för intäktsbortfall. Jag förstår det, men jag tror det är dags att börja vikta om den för att se till att barn och ungdomar och bredd kommer tillbaka. Det får inte vara så att den nya ekonomiska realiteten när vi ska försöka få tillbaka ett liv efter den här pandemiska nedstängningen leder till att vi inte når tillbaka till barn och ungdomar. Det kommer bli ett jätteproblem i ett folkhälsoperspektiv och det är riktigt, riktigt illa, säger han.